BM: Rusya, Kırım Tatarlarına ayrımcılığı durdurmalı

BM: Rusya, Kırım Tatarlarına ayrımcılığı durdurmalı

Eski Sovyetler Birliği lideri Stalin’in emriyle Kırım Tatarlarının 1944 yılında ülkelerinden sürülmesinin 72. yılında Birleşmiş Milletler’den Rusya’ya Kırım Tatarlarına uygulanan ayrımclık, şiddet ve insan hakları ihlallerini sonlardırma çağrısı geldi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Rupert Colville, yaptığı açıklamada, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı Ukrayna’dan ilhak etmesi sonrası Kırım Tatarlarına yönelik artan zulmü belgelediklerini söyledi. Kırım Tatar Meclisi’nin geçtiğimiz ay bir mahkeme kararı ile yasaklanmasından endişe duyduklarını açıklayan Colville, Meclis üyelerinin ve destekçilerinin çeşitli baskı ve saldırılara uğradığını ve bazılarının da tutuklandığını kaydetti.
26 Nisan’da Kırım’da bir bölge yüksek mahkemesi Kırım Tatar Milli Meclisi’ni ‘aşırı bir örgüt’ olarak ilan etmiş ve toplanmalarını yasaklamıştı. UNHCR’a göre, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından son iki yılda Tatar azınlığın temsilcisi olan Meclis’in üyeleri düzmece suçlarla hapse atıldı. UNHCR raporunda en son nisan ayında çoğu Kırım Tatarı 35 kişinin parmak izlerinin ve DNA örneklerinin alındığına ve Kırım Tatarlarına ait medya kuruluşlarının kapatıldığına da yer verildi. Colville, Rusya’ya Kırım Tatar Meclisi’ne uygulanan yasağı kaldırması çağrısında bulundu. Kırım’da 16 Mart 2014’te yapılan referandumu yaklaşık 250 bin Müslüman Kırım Tatarı boykot etmiş, referandum sonucunda Rusya, Kırım’ı topraklarına kattığını açıklamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.