BM, Rio da dünya için yeni hedefler koydu

BM, Rio da dünya için yeni hedefler koydu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 20-22 Haziran tarihlerinde Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılacak Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi (Rio+20) için BM’nin yeni hedefler koyduğunu söyledi. Ban ayrıca Rio+20’nin dünyanın geleceğinin korunması adına önemli bir fırsat olarak değerlendirilmesini istedi.

BM’deki müzakerelerde üye ülkelerin Rio+20 zirvesinin anlaşma taslağı üzerinde henüz anlaşmaya varmadığını hatırlatan Ban, dünya liderlerine bu zirveyi “şahsi öncelikleri” haline getirmeleri çağrısında bulundu.

BM, 2015 Milenium hedeflerinin bitimine yaklaşık iki yıl kala Rio zirvesinde dünya adına yeni bir yol haritası oluşturulmasını istiyor. BM’nin yeni hedefi hakkında New York’ta kurumun genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, sürdürülebilir kalnınmanın devamı için politik tahütlerin yerine getirilmesini, sosyal adaletsizlik, fakirlik, ekonomik kalkınma ve çevre duyarlılığı konusunda istikrarın şart olup cesur politik kararların alınması gerektiğini söyledi.

2012 yılının en önemli zirvesi olarak görülen ve yüzden fazla devlet ve hükümet başkanının katılacağı zirvede, sürdürülebilir kalkınma konusunda temel prensipleri oluşturacak kararların alınması yolunda beklentiler sözkonu.

Dünya liderlerinin on yıl önce “Binyıl Kalkınma Hedefleri” konusunda anlaştığını, bu sayede bugün dünyada iklim değişikliği, yoksulluk, eşitsizlik, kadın hakları dahil birçok alanda ilerleme sağlandığını vurgulayan Ban, bu kez liderlerin Rio zirvesinde “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Yeryüzündeki kaynakların sınırlı olduğunu ve çok akılcı kullanımın şart olduğuna işaret eden Ban, dünya nüfusunun 7 milyarı aştığını ve insanlığın geleceği açısından Rio’da alınacak kararların hayati önem taşıdığını belirtti.

Birçok devletin kendi ulusal çıkarını dünyanın geleceğini ilgilendiren konuların önünde görmeye devam ettiğini söyleyen Ban, “Uluslararası camia, insanlığın ortak geleceğini koruyacak bir tutum takınmalı. Rio zirvesi, insanlığın geleceği açısından bir fırsat oluşturuyor. Bu fırsat kaçırıldığında insanlık çok şey kaybeder” dedi.

Rio+20 zirvesinde çevre dostu ekonomi, sağlık, enerji, yoksulluk ve hastalıklarla mücadele, okyanusları ile doğal kaynakları koruma konularını da kapsayan “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nin belirlenmesi ve bu hedeflerin uygulanması için yol haritası oluşturulması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.