BM: Ramazan bitmeden Yemen’de çatışmalara son verin

BM: Ramazan bitmeden Yemen’de çatışmalara son verin

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yemen’de artan insani felakete set çekebilmek adına savaşan taraflara acil ateşkes çağrısında bulundu.

Genel Sekreter, Husi isyancılar ile Suudi Arabistan’ın önderliğindeki koalisyon güçlerinden kutsal Ramazan ayı bitmeden önce acilen ‘‘minimum’’ şartlarda dahi olsa anlaşmaya varmalarını istedi.

Ban, ateşkes sağlanabilirse aylardır hayati kaynakları kesilmiş Yemenlilere, insani yardımın ulaştırılma imkanının doğacağını söyledi.

Son üç aylık dönemde 3 bin Yemenli’nin öldürüldüğünü ve bunların yarısının çocuk olduğunu belirten Genel Sekreter Ban, çatışmalarda aynı dönemde yaralanan insan sayısının da 14 bin olduğuna dikkat çekti.  Yine çatışmalar nedeniyle bir milyondan fazla insanın yerlerinden olduğuna işaret eden Ban, 21 milyon Yemenli’nin de acil yardım ihtiyacı içinde olduğunu kaydetti.

Ülkede 13 milyon insanın insani yardımdan mahrum kaldığı, 15 milyon kişinin de sağlık hizmetlerinden yoksun olduğuna vurgu yapan Genel Sekreter Ban, sıtma, dang (eklem ağrılı ateşli salgın hastalık) gibi salgın hastalıkların hızla kontrolsüz şekilde yayıldığını dile getirdi.

Geçtiğimiz üç ayda ancak 4.4 milyon insana insani yardımın ulaştırılabildiğini ifade eden Ban, ülkenin yardım ulaştırılamayan bölgelerinde çocukların, kadınların ve erkeklerin temiz su, gıda ve sağlık hizmetinden yoksun olmaları nedeniyle ölmeye devam edeceklerini söyledi.

Yemen’de savaşan taraflara uluslararası sivillerin korunması ve insani yardımların ulaştırılmasını sağlayan uluslararası insani hukuk kurallarına ve yükümlülüklerine uymaya çağıran Ban, BM’nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Valed Şeyh Ahmed’in çözüm arayışlarına destek olmalarını istedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.