BM: Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Müslümanlara etnik temizlik yapılıyor

BM: Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Müslümanlara etnik temizlik yapılıyor

Birleşmiş Milletler’in Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) için oluşturduğu soruşturma komisyonu, ülkede Müslümanlara karşı etnik temizlik yapıldığını tespit etti.

BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan nihai raporda, önceki yıl gerçekleşen darbeden sonra baş gösteren saldırılarda en az 6 bin insanın öldürüldüğü belirtildi. Orta Afrika’da 2013’ün Mart’ında isyancı Seleka milislerinin lideri Michel Djotodia, Devlet Başkanı Francois Bozize’ye darbe yaparak idareyi ele geçirmişti. Ardından Hıristiyan Anti-Balaka çeteleri ülkede bütün Müslümanlara saldırılar başlatmış ve özellikle başkent Bangui’den Müslümanlar zorla çıkarılmıştı. BM Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Binlerce insan çatışmalarda öldü. Her iki taraf da insan hakları ihlalleri yaptı. Seleka Koalisyonu ve Anti-Balaka militanları savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediler.” denildi. Raporda, Anti-Balaka çetelerinin Müslümanları öldürmesinin insanlığa karşı suç olduğu kabul edilirken, soykırım için yeterli delillerin bulunmadığı ifade edildi.

OAC’de yaşanan kriz, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka koalisyonunun iktidarı elde edebilmek için Aralık 2012’de silahlı mücadeleye girişmesiyle başlamıştı. Mart 2013’te Selekalar Cumhurbaşkanı Francois Bozize’yi devirmişti. Selekaların lideri Djotodia, eski Seleka militanlarının kontrolünü kaybederek görevini bırakmıştı. Başkent Bangui’nin eski Belediye Başkanı Catherine Samba-Panza, geçici hükümetin başkanı seçilmişti. Yaşanan süreçte radikal grupların birbirlerine karşı kullandığı şiddet, ülkedeki nefreti körükledi. Anti-Balaka adlı Hıristiyan grupların Seleka militanlarından kendilerini korumak için verdiklerini iddia ettikleri mücadele, Müslümanları hedef alan “etnik temizliğe” dönüştü. BM’ye göre ülkede en az 650 bin kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.