BM, Myanmar’daki son katliamın araştırlmasını istedi

BM, Myanmar’daki son katliamın araştırlmasını istedi

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar’daki Rakhine eyaletinde Budistler tarafından yapılan saldırılar sonrasında da çok sayıda Arakan Müslümanı’nın öldürülmesinin soruşturulmasını talep etti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, nihayet Arakan Müslümanları için dünya kamuoyuna seslenerek yaşanılan katliama seyirci kalınmamasını istedi. Pillay, saldırılarla ilgili olarak tarafsız, acil ve kapsayıcı bir soruşturmanın gerekli olduğunu söyledi.

BM kaynakları bu ayın başında Budistler tarafından yapılan saldırılarda 48 Arakan Müslümanı’nın öldürüldüğüne dair güvenilir bilgi ve belgeye sahip olduğu belirtiliyor. Myanmar hükümeti saldırıları ve ölümlerin asılsız olduğunu savunuyor.

Son iki yıldır şiddetin süregeldiği Rahkine eyaletinde Temmuz 2012’den bu yana Arakan Müslümanlarını hedef alan çeşitli saldırı olayları yaşandı. BM’nin açıklamasında, 9 Ocak’ta Du Char Yan Tan köyünde 8 Arakan Müslümümanı’nın saldırıya uğradığı belirtiliyor. BM’nin açıklamasında bu olayın, aralarında kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu en az 40 Arakan Müslümanı’nın, yerel güvenlik güçleri ve bölge sakinleri tarafından öldürülmesini tetiklediği belirtiliyor.

Rakhine eyaletinde 2012’de Budistlerin Müslümanlara saldırması sonunda yaşanan şiddetli çatışmalarda en az 20 kişi öldürülmüştü. Olayların ardından on binlerce Arakan Müslümanı tehcire zorlanmış ve hâlâ birçok Arakan Müslümanı kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

Birmanya hükümeti olayların yaşandığı bölgeye uluslar arası gazetecilerin girmesine izin vermiyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.