BM Kalkınma Programı’nın bölgesel merkezi İstanbul’a taşınıyor

BM Kalkınma Programı’nın bölgesel merkezi İstanbul’a taşınıyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesel Merkezi’nin (UNDP-Regional Service Center) İstanbul’a taşınmasına ilişkin anlaşma New York’ta imzalandı.

Söz konusu anlaşma, devam etmekte olan 68. BM Genel Kurulu çerçevesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve UNDP Başkanı Helen Clark tarafından, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı bir törenle Türkevi’nde imzalandı.

UNDP, İstanbul’un bölgedeki merkezi konumunu, Türkiye ile stratejik ortaklığını ve Türkiye’nin uluslararası arenadaki artan rolünü de dikkate alarak Avrupa ve BDT Bölgesel Merkezi’nin İstanbul’a taşınması yönünde karar almıştı. Bu kararın hukuki temelini oluşturan anlaşmanın imzalanması, taşınmanın hayata geçirilmesi sürecindeki nihai adımlardan birini oluşturuyor.

Türkiye’nin BM ve ihtisas kuruluşları ile ilişkileri son yıllarda büyük bir ivme kazanmıştı. BM’nin en önemli ihtisas kuruluşları arasında yer alan UNDP ile işbirliği bu kapsamda özel yer tutuyor.

Kalkınma alanında ekonomik ve sosyal çalışmalar yapan, ülkelerin kendi bünyelerine uygun kalkınma modelleri oluşturmalarına katkıda bulunan UNDP ile Türkiye’nin işbirliği 1950’li yıllara kadar uzanıyor. UNDP Türkiye’de; yoksulluğun azaltılması, demokratik yönetişim, çevre ve sürdürülebilir kalkınma alanları olmak üzere üç ana başlıkta çok sayıda proje gerçekleştirmişti.

Türkiye son yıllarda ise yükselen bir ‘ekonomi’ ve ‘donör’ ülke olarak BM sistemi içinde önemli bir kalkınma işbirliği ortağı haline geldi. En az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yaptığı ve küresel ekonomik kriz dönemlerinde dahi artmaya devam eden resmi kalkınma yardımları çok boyutlu dış politikanın ayrılmaz bir parçası oldu. 2011’de UNDP ile imzaladığı “Türkiye-BM Kalkınma Programı Ortaklık Çerçeve Anlaşması” bu örgütle ilişkileri ‘stratejik ortaklık’ noktasına taşıdı ve Türkiye’nin küresel kalkınma ortağı konumunu tescil etti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “UNDP Bölgesel Merkezi’nin faaliyetlerine bundan sonra İstanbul’da devam edecek olması, dış politikamızın kalkınma işbirliği boyutuna verdiğimiz önemin artarak devam edeceğinin somut bir göstergesidir. Bölgesel merkezin ülkemizde faaliyet gösterecek olması, İstanbul’u Birleşmiş Milletler için bir bölgesel merkez haline getirme hedefimiz bakımından da önemli bir adım teşkil etmektedir.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.