BM: Irak’ta geçen ay ölenlerin sayısı 2 bin 400

BM: Irak’ta geçen ay ölenlerin sayısı 2 bin 400

Birleşmiş Mİlletler (BM) geçtiğimiz haziran ayının bu ülkede son 7 yılın en şiddetli ayı olduğunu açıkladı.

BM Irak Özel Temsilcisi, haziran ayı içinde Irak’ta artan şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 400 olduğunu söyledi. Özel Temsilci yaşanan şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin çoğunun sivil olduğunu belirtti.

Irak liderlerine seslenen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Irak Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov, ülkede sivil can kayıplarının durdurulabilmesi için ortak hareket etmeleri gerektiğine vurguda bulundu. 2007 yılından bugüne kadar geçtiğimiz haziran ayının en kanlı ay olduğuna işaret eden Mladenov, şaşırtıcı sayıda artan sivil can kayıplarına karşın acilen tedbir alınmasını istedi.

BM’nin Irak’taki misyonu UNAMI’nın da başında bulunan Mladenov, yaptığı açıklamada ülkeyi birleştirecek yeni bir hükümete ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Irak topraklarının çoğunluğunun bugün silahlı örgüt Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından kontrol edildiğini hatırlatan Mladenov, bu örgüt toplumun sosyal tabakasını bozmadan önce Iraklı liderlerin birlikte çalışmalarının şart olduğunu vurguladı.

HRW: IŞİD 133 KÜRT ÇOCUĞU SERBEST BIRAKTI

Bu arada New York Merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), IŞİD’in elinde esir olan 133 Kürt çocuğun serbest bırakıldığını duyurdu. Toplamda 153 Kürt çocuğu eser alan IŞİD’in bu çocukları Kuzey Suriye’de bulunan Kobani (Ain Al Arab) kasabasından kaçırdığını kaydetti. HRW, IŞİD’in elinden yaşları 13 ila 14 arasında olan çocuklardan 15’inin geçen ay serbest bırakıldığı, 5’inin ise kaçmayı başardığını aktardı. HRW açıklamasında ayrıca 153 çocuğun 29 Mayıs’ta Halep’te yapılan sınava katılmak için yola çıktığı esnada kaçırıldığını bildirdi. HRW, IŞİD’in hepsi öğrenci olan çocukları kaçırdıktan sonra kızları serbest bıraktığı ancak erkek çocukları da bugün salıverdiğini kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.