BM İngiltere Büyükelçisi: Esad’in geçiş döneminde rolü olmamalı

BM İngiltere Büyükelçisi: Esad’in geçiş döneminde rolü olmamalı

İngiltere’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mark L. Grant Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) heyetinin BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile yaptığı gayrı resmi toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ‘‘Esad’ın geçiş döneminde rolü olmamalı’’ dedi.

 

Daimi Temsilci SMDK ile toplantıda, Cenevre-2 konferansının hazırlıkları, insani yardım girişi, insan hakları, mülteciler, kimyasal silahlar, sivillerin korunması gibi konuları ele aldıklarını söyledi.

SMDK Başkanı Ahmed el-Carba ve heyette bulunanların çok olumlu mesajlar aldıklarını kaydeden Grant, SMDK’nın Suriye’nin bütünlüğü, demokrasi ve çoğulculuğa olan bağlılığını bildirdiğini, aşırılık ve terörizmi kınadığını reddettiğini söyledi.

SMDK’nın Suriye’de kendilerine karşı savaşan İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah dolayısıyla derin endişe duyduklarına dikkat çeken Grant, Cenevre-1’de kabul edilen kararlar içinde bulunan geçiş hükümetinin tam yetkili olmasını istediklerini söyledi.

Grant, toplantıda Cenevre-2 Konferansı için herhangi bir zaman belirlenmediğini söyledi.

Toplantıda Esad’ın görevden ayrılması için bir sürenin konuşulmadığını belirten Grant, Cenevre-1 kararlarında açıkca tüm yetkinin siyasi geçiş hükümetine devir edilmesi maddesinin olduğunu hatırlattı.

 

Grant’tan sonra kürsüye gelen Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, SMDK’nın Cenevre-2 için önceki konferansın kararlarının hayata geçirilmesini ve tam yetkili bir geçiş hükümeti istediğini söyledi. Araud, “Zaten iç savaşın ortasında ordu, polis ve güvenlik üzerinde otoritesi olmayan geçiş hükümeti düşünülemez. Bu bir ön şart değil. Cenevre-2’nin bu temelde toplanması gerek” diye konuştu.

Şam rejiminin Cenevre-2 Konferansı’na ön şartsız gelmesini beklediklerini belirten Araud, ancak Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in Beşşar Esad’ın kalacağını ve 2014’te seçimlere aday olacağını söylediğine dikkat çekerek, “Bu bir ön şarttır” dedi.

Suriye 7 milyona yakın insanın kimlerinin yerlerinden edildiği kimilerinin ise mülteci olamk zorunda kaldığına vurgu yapan Araud, ülkede yaşanılan trajedinin boyutlarının hergeçen gün arttığını söyledi. Araud, eğer Cenevre-2 Konferansı yakın zamanda gerçekleşmezse BM Güvenlik Konseyi’nin insani yardım girişi için harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Çurkin de toplantı sonrası gazetecilere açıklama yaptı. Esad rejimini açıkça destekleyen Çurkin, SMDK’nın resmi olarak tanınması anlamına gelmediğini ifade etti.

Cenevre-2’nin toplanması için tarafların ön şart koşmamasını isteyen Çurkin, “Burada Cenevre-1’de alınan kararların nasıl uygulanabileceği tartışılabilir” dedi.

Rus Büyükelçisi Çurkin, muhaliflerin Cenevre-2 için ön şart öne sürdüğünü ve henüz ortak bir temsilci seçemedikleri için de konferansa hazır olmadıklarını savundu.

Çurkin, bir gazetecinin “Suriye rejimine silah göndermeye devam ediyor musunuz?” sorusuna da “Şu anda bu sorunun cavabına ilişkin elimde bilgi yok” diye cevap verdi.

SMDK, Demokrasi teminatı verdi

Toplantının ardından SMDK Başkanı Ahmed el-Carba, yaptığı yazılı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nden Esad rejimine siyasi geçiş sürecini kabul etmesi için baskı yapmalarını istediğini bildirdi.

Esad rejiminin Cenevre-1 konferansının kararlarını ve demokratik geçişi kabul etmemesi durumunda BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım uygulamasını istediğini dile getiren Carba, “Esad rejimi Suriye halkıyla savaşmayı sürdürdüğü müddetçe muhalifler de kendini savunma hakkına sahip olacaktır” ifadelerini kullandı.

Toplantıda Cenevre-2 konferansı hazırlıklarını da ele aldıklarını kaydeden Carba, “Güvenlik Konseyi’ne SMDK’nın barış görüşmelerine hazır olduğunu bildirdim’’ diye konuştu.

Cenevre-2 Konferansı’nın temelde Cenevre-1 Konferansı’nda alınan kararlara paralel olması gerektiğini savunan Carba, ordu ve güvenlik, bürokrasisinin üzerinde tüm kontrolün ulusal geçiş hükümetine verilmesi gereltiğini söyledi.

Carba açıklamasında, Güvenlik Konseyi’ne SMDK olarak, hangi din, ırk ya da cinsiyetten olursa olsun tüm Suriyelilerin eşit haklar sağlanacak çoğulcu ve demokratik bir Suriye’ye yüzde yüz bağlı olduklarını söylediğini belirtti.

Konsey’deki toplantıya SMDK Başkanı Carba ile beraberindeki Mişel Kilo, Burhan Galyun ve SMDK’nin BM Özel Temsilcisi Necib Ghadbian yer aldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.