BM Güvenlik Konseyi’nden İsrail’e kınama yok!

BM Güvenlik Konseyi’nden İsrail’e kınama yok!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Gazze’de yaşanan son gelişmeler üzerine acil olarak toplandı. Herhangi bir kararın çıkmadığı toplantıda İsrail’i sert bir dille eleştiren tek ülke Ürdün oldu. Hiçbir üye ülkenin Konsey’e karar tasarısı sunmadığı toplantıda, Filistin’in BM Daimi Temsilcisi, Konsey’e verdiği brifing esnasında gözyaşlarını tutamadı.

Toplantıda, bölgede yaşanan şiddet olaylarına sebep olarak Hamas’ın İsrail’e attığı roketler gösterilirken ‘İsrail’in kendisini savunmasının meşru olduğu’ ileri sürüldü. Konsey üyelerinin yaptıkları konuşmalarda gerilimin azaltılması, sivillerin korunup can güvenliklerinin tehlike altına atılmaması ve insani yardımların bölgeye girişine izin verilmesi hususlarında ortak fikirde oldukları görüldü.

Toplantı talebinde bulunan Ürdün’ün temsilcisi ise İsrail’i açıktan kınayan tek BMGK üyesi oldu. İsrail’in orantısız güç kullanması ve sivillerin katledilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Ürdün temsilcisi, taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

FİLİSTİN TEMSİLCİSİ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Gazze’de yaşanan insanlık trajedisini Konsey üyelerine anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Mansur, Filistin halkına yönelik Arapça olarak yaptığı konuşma sırasında öldürülen çocukların ismini okurken gözyaşlarını tutamadı. İsrail’in başlattığı işgal ile Filistin halkının varoluş kriziyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Mansur, “İsrail işgaliyle her geçen dakika bir başka Filistinli çocuk, anne veya baba yaşamını yitiriyor.” dedi. BM Daimi Temsilci ayrıca İsrail devletinin Gazze’de başlattığı işgal hareketiyle tüm Filistin halkının güvenliğini ve huzurunu da tehdit ettiğini söyledi.

Uluslararası toplumdan ve bölge ülkelerinin liderlerinden İsrail işgalininin sonlandırılması için çaba göstermelerini  isteyen Mansur, “Ancak bu sayede halkımızı cezalandırmaya yönelik devam eden şiddet, akan kan, hatta kuşatma ve izolasyonlar son bulabilir.” dedi.

Askeri seçeneğin çözüm olamayacağını belirten Mansur, kara operasyonunun başladığı saatten sonra geçen yaklaşık bir gün içinde 40 Filistinlinin öldürüldüğünü ve bunlar içinde çocukların da bulunduğunu dile getirdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Mısır ve Türkiye’nin ateşkes çabalarını desteklediğini belirten Mansur, İsrail askerlerinin sivilleri, kadın ve çocukları öldürdüğü gibi evleri ve binaları da yıktığını söyledi. İsrail’in uyguladığı 8 yıllık abluka ve sık sık uyguladığı tecavüzlerle topluma travma yaşattığını ve teröre ittiğini belirten Mansur,  “Bu yapılanların adaletle bir ilgisi olmadığı gibi ‘İsrail’in kendisini koruma’ faaliyeti olarak da değerlendirilemez.” dedi.

İsrail’in uyguladığı ‘vahşetin’ ‘kendini savunma’ olarak meşrulaştırılamayacağını belirten Mansur, “İsrail’in eylemleri, abluka altında tuttuğu sivillere yönelik planlı bir kinci saldırıdır. Bu saldırının amaçlarından birisi Filistin uzlaşısını ve ulusal birlik hükümetini yıkmaktır.” dedi.

“İsrail, Filistin halkına ve insanlığa karşı savaş suçu işlemekte, devlet terörü uygulamakta ve sistemli olarak insan hakları ihlali gerçekleştirmektedir.” diye konuşan Mansur, bu saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısının 274’e yükseldiğini, bunlardan 62’sinin çocuk, 48’inin kadın, 17’sinin ise yaşlı olduğunu kaydetti. Mansur, 2 bin 65 kişinin de yaralandığını belirterek, binlerce Filistinlinin yerlerinden edildiğini ve sığınacak bir mekan aradıklarını vurguladı.

Mansur, BMGK’daki konuşmasında işgalin durmaması halinde konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşımayı düşündüklerini ifade etti. “BMGK, halkımıza karşı yapılan saldırıları durdurmaz ve soruna diplomatik çözüm bulamazsa bize BM’nin hukuk kurumlarına ve uluslararası mahkemelere başvurmaktan başka seçenek kalmaz.” diyen Mansur, Konsey’den İsrail’i kınanmasını istedi.

Mansur Konsey’in acil ateşkes çağrısı yapmasını, Gazze’deki ablukanın kaldırılmasını talep eden bir karar almasını ve de  yaşanan insani krizin çözümü için de uluslararası yardımların artırılmasını istedi.

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise, Hamas’ı suçlayarak, devam eden roket saldırıları nedeniyle kendilerini savunmak için kara harekatından başka seçeneklerinin kalmadığını öne sürdü.

Prosor’un konuşması sırasında salonu terk eden Riyad Mansur, konuşmanın tamamlanmasının ardından salona geri döndü.

Toplantının ardından Filistin Misyonu tarafından yapılan açıklamada, Ürdün’ün konseyi tekrar topnatıya çağıracağı ve Arap grubu tarafından hazırlanan karar tasarısını diğer üyelere de dağıtacağı duyuruldu. Hazırlanan tasarıda, İsrail’in Gazze’den çekilmesi, ateşkes sağlanması, Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması ve sivillerin korunması için gerekli önlemlerin alınması isteniyor. Konsey’in salı günü tekrar toplanması bekleniyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.