BM Güvenlik Konseyi’nde darbenin kınamasını Mısır engelledi

BM Güvenlik Konseyi’nde darbenin kınamasını Mısır engelledi

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Türkiye’de Cuma gecesi gerçekleşen darbe girişimini kınamak için ABD tarafından toplantıya çağrıldı. Ancak Mısır, Konsey’in ‘demokratik yollardan seçilmiş hükümete saygı’ ifadesine itiraz ederek kınama açıklamasını engelledi.

ABD’nin istediği üzerine toplanan Konsey,  Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin kınanması ve ‘demokratik yollardan seçilen hükümete destek’ içeren bir açıklama yapmak amacıyla New York’ta toplandı. Konsey’in yapmak istediği açıklama Mısır engeline takıldı.

ABD tarafından hazırlanan ve 14 üye ülke tarafından kabul edilen açıklamaya yalnızca Mısır karşı çıktı. Konsey, bu yüzden Türkiye’deki darbe girişimini kınayamadı. Konsey’e sunulan metinde Türkiye’deki durumdan duyulan kaygı ve hukukun üstünlüğünün korunması, şiddettin önlenmesi, kan dökülmemesi ve sivil hakların kısıtlanmamasını içeriyordu.

Mısır, Washington tarafından hazırlanan metine ‘‘demokratik ve anayasal ilkelere saygı’’ vurgusunu eklemek istediklerini ancak bunun ABD tarafından reddedildiğini belirtti.

Mısır’ın BM Büyükelçisi Amr Aboulatta yaptığı açıklamada, “Biz daha farklı bir lisan ile demokratik ve anayasal ilkelere saygının açıklamada yer almasını teklif ettik ama Amerika reddetti’’ dedi.

Mısır’ın hazırlanan metinden “demokratik yollarla seçilmiş hükümete saygı’’ ifadesinin kaldırılmasını talep ettiği bunun yerine ‘‘demokratik ya da değil hükümetlere saygı’’ ifadesinin yer almasını istediği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.