BM Güvenlik Konseyi: Malezya uçağının düşürülmesi derinlemesine araştırılsın

BM Güvenlik Konseyi: Malezya uçağının düşürülmesi derinlemesine araştırılsın

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dün ortak bir karar alarak Ukrayna’da düşürülen Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağı için uluslararası araştırma ekibinin kurulmasını desteklediğini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna’da düşen Malezya Havayolları uçağına ilişkin Avustralya tarafından hazırlanan karar tasarısını 15 üyenin de desteğiyle kabul etti. Kabul edilen kararda uçağın düşürülmesi en şiddetli şekilde kınanırken olayın aydınlatılması için sivil havacılık kuralları ışığında derinlemesine, bağımsız ve uluslararası bir soruşturma yürütülmesinin desteklendiği dile getirildi.

Kararda, kazada ölenlerin naaşlarına gerekli saygıyı gösterip biran önce vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmesi de yer alırken, bölgedeki Rusya yanlısı ayrılıkçılar da uçağın enkazı ve kurbanların eşyalarına zarar verilmemesi ve farklı yerlere götürmemeleri konusunda ikaz edildi.

Kararda ayrıca soruşturma ekiplerinin bölgeye hiç bir engelle karşılaşmadan güvenli bir şekilde ulaşmasının temin edilmesi talep edildi.

HOLANDA, AVUSTRALYA VE LÜKSEMBURG DIŞİŞLERİ BAKANLARI KATILDI

BM Güvenlik Konseyi toplantısına Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ve Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop da katıldı. Konsey’e verilen tasarının ülkesi tarafından sunulduğunu hatırlatan Avustralya Dışişleri Bakanı Bishop, olaydan duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi ve Rusya’dan ayrılıkçılar üzerindeki nüfuzunu kullanarak bölgeye güvenli girişin sağlanmasına katkı yapmasını istedi.

Konsey’de en sert konuşmayı ise Hollanda Dışişleri Bakanı Timmermans yaptı. Sivil yolcu uçağının düşürülmesini ‘insanlık dışı’ bir hareket olarak niteleyen Timmermans, bunun politik amaç uğruna yapıldığını savundu. Timmermans, kimilerinin politik kazanım elde edebilmek için bu vahşeti gerçekleştirdiğini belirterek, böyle bir çıkar peşinde olan bazı kimselerin de toplantının yapıldığı masanın etrafında oturduğunu söyledi. Olayda çoçukların, anne ve babaların hayatlarını kaybettiğine işaret eden Timmermans, cesetlere de gayri insani muamele yapılmasından dolayı şikayetçi oldu. İnsanların üzerlerindeki eşyaların çalındığı, pasaport ve kimliklerinin kameralar önünde sergilendiğini hatırlatan Timmermans, ‘‘Orada ölen insanların aileleri, yakınları var. Sizin yakınınızın başına böyle birşey gelse ne hissedersiniz? Bu insanlık dışı eylemlere artık bir son verilsin.’’ sözleriyle duygularını ifade etti.

“Önceliğimiz kurbanların evlerine götürülmesi. Bunun için gecikme olmadan vatandaşlarımızın cenazelerine ulaşmak istiyoruz.” diyen Timmermans, adalet yerini buluncaya kadar da olayın üzerine gitmeye devam edeceklerini söyledi.

ABD YİNE RUSYA’YI SUÇLADI

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, olaydan Rusya’nın sorumlu olduğunu söyledi. Rusya’nın olay karşısında sessizliğini kınayan Power, “Rusya’nın sessizliği ayrılıkçılara destek olarak anlaşılıyor.” diye çıkıştı.

Power, ayrılıkçı milislerin kaza bölgesinden tüm delilleri götürdüğünü de dile getirdi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de, ülkesinin soruşturmaya destek vermeye hazır olduğunu ancak henüz soruşturma yapılmadan önyargılarla karar vermenin doğru olmadığını kaydetti. Ukrayna’yı çatışmaların yaşandığı bölgeden sivil uçak geçmesine izin vermesi nedeniyle bir kez daha eleştiren Churkin, uçağın düşürülmesinden dolayı Kiev’i sorumlu tuttu.

Tasarı oylamaya sunulmadan önce Rusya ile diğer ülkeler arasında görüşmeler gerçekleştirildiği ve Rusya’nın vetosunun engellenmesi için tasarının yumuşatıldığı kaydedildi.

Konsey’deki toplantıya Konsey üyesi olmayan ancak düşen uçakta vatanadaşı bulunan ülkelerin BM daimi temsilcileri de katılarak birer konuşma yaptı.

Geçtiğimiz perşembe günü düşürülen Malezya havayollarına ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağında 298 kişi yaşamını yitirmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.