BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze toplantısından yine karar çıkmadı

BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze toplantısından yine karar çıkmadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), pazar gecesi Gazze’deki son gelişmeleri görüşmek üzere acil toplandı. Konsey toplantı sonunda yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’ye başlattığı askeri operasyon sonunda yaşanan sivil can kayıplarından dolayı ‘ciddi endişe duymakta’ denildi. Konsey ayrıca operasyonun ve savaşın bir an önce bitmesi için de taraflara çağrıda bulundu.

Ürdün’ün istediği üzerine acil toplanan BMGK, Gazze için acil ateşkes çağrısı yaptı. Ürdün tarafından konseye sunulan karar taslağı ise açıklamada oldukça yumuşatılarak dile getirildi. Ürdün karar taslağında, İsrail’i sert bir şekilde kınayan metnin  yayınlanmasını talep etmişti. Taslakta, Gazze’de İsrail işgal güçlerinin çekilmesi de dahil olmak üzere, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivillerin ölümünden “derin kaygı” dile getiriliyor ve İsrail’in Gazze’de işgal ettiği topraklardan da bir an önce çekilmesi vurgulanıyordu.

Ürdün’ün sunduğu karar taslağında İsrail’e sivilleri koruması çağrısının yanı sıra insani yardımın bölgeye ulaşması ve Gazze bölgesine uygulanan kısıtlamaların da kaldırılması isteniyordu. Ancak BMGK’nın Temmuz ayı dönem başkanlığını yürüten Ruanda’nın BM Daimi Temsilcisi Eugene-Richard Gasana, Ürdün’ün sunduğu taslağın yalnızca bir bölümünü basın açıklamasında dile getirdi. Gasana, açıklamasında insani durumun iyileştirmesi ve Mısır’ın ateşkes çabasının desteklenmesini açıklamakla yetindi.

BMGK’IN AÇIKLAMASI İÇİN FİLİSTİN: HAYAL KIRIKLILIĞI

Filistin’in BM Temsilcisi Riyad Mansur ise gazetecilere yaptığı açıklamada BMGK açıklamaasından dolayı ‘hayal kırıklılığı’ duyduğunu dile getirdi. Mansur, “İnsanlığa karşı yapılan bu saldırıyı kınayan taslağın (Ürdün’ün sunduğu) Güvenlik Konseyi tarafından kabulünü bekliyorduk” dedi.

BMGK acil toplantısından önce Mansur basın mensuplarına, “Dünyanın güvenlik ve barışından sorumlu olan bu birim insanların öldürülmesine dur demezse biz nereye gideceğiz?” diye yakınmıştı.

RUSYA: KARAR ALMAYACAKSAK NEDEN TOPLANIYORUZ!

Toplantının devam ettiği sırada dışarıya çıkarak gazetecilere konuşan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, “Konsey belirli bir metin önerisi olmadan toplantıya davet edildi. O zaman neden toplantı yapıyoruz ki? Güvenlik Konseyi böyle plansızca yapılan bir toplantıdan da bir karar alamadan dağılıyor” diye şikayetini dile getirdi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power gazetecilere bir açıklama yapmazken Twitter hesabından “Gazze’de öncelikle ateşkes, acil insani yardım temel sorun olarak ele alınmalı. Bu tehlikenin tekrar yaşanmamasının yolunu kapamalıyız” dedi.

BM GENEL SEKRETERİ SON İSRAİL SALDIRILARI İÇİN ‘İĞRENÇ’ DEDİ

Gazze’de başlayan İsrail operasyonlarının ardından iki hafta geçti. Dün yaşanan gelişmelerde 65 Filistinli hayatını kaybederken 13 de İsrail askeri ölmüştü. Bölgeden son gelen haberlere göre İsrail’in başlattığı işgalde hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 501’e ulaştı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da İsrail’in son saldırılarını ‘iğrenç’ diye tanımlarken bunun sivillerin yaşamını korumaktan çok uzak olduğunu dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.