BM Genel Sekreteri’nden Suriye’de taraflara itidal çağrısı

BM Genel Sekreteri’nden Suriye’de taraflara itidal çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada Genel Sekreter’in Suriye’nin kuzeydoğusuna ilişkin son açıklamaları ve özellikle askeri operasyonlardan kaynaklanabilecek sivillere yönelik risk olasılığını derin bir endişeyle takip ettiği belirtildi. BM Genel Sekreteri’nin tüm taraflara itidal çağrısı yaptığı vurgulandı. 

Genel Sekreter Guterres’in, Suriye’nin kuzeydoğusunda çıkacak olası askeri çatışmalardan kaynaklanabilecek sivillerin risk altında olduğu için ve yapılan son açıklamaları da büyük bir endişe ile takip ettiği belirtildi.

‘Sivillere insani yardım erişimi güvence altına alınmalı’

Açıklamada Guterres, sivillerin ve sivil altyapının her zaman korunması gerektiğini vurguladı. 

Suriye’de muhtaç durumdaki sivillere yönelik insani yardım çalışmalarının engellenmemesi ve yardıma ihtiyacı olan sivillere erişimin güvence altına alınması gerektiğinin altını çizdi.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü yazılı açıklamada ayrıca Suriye krizinde askeri bir çözümün olmadığını, tek sürdürülebilir çözümün BM Güvenlik Konseyi’nin 2015 yılında aldığı 2254 sayılı kararı uyarınca başlatılacak bir siyasi süreçle olacağı yönündeki çağrısını da yineledi.