BM Genel Sekreteri: Gazze bıçak sırtında

BM Genel Sekreteri: Gazze bıçak sırtında

Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki şiddet olaylarının bölgede son yıllarda yaşanan en kritik durum olduğunu belirten Ban, “Gazze bıçak sırtında. Giderek kötüleşen durum eğer acilen kontrol altına alınmazsa bir girdaba dönüşebilir” diye uyardı.

Ortadoğu’da devam eden şiddet olayları nedeniyle sorunların çözümü için çaba sarf ettiğini ifade eden Ban, bu bağlamda bölge ve dünya liderleriyle ikili görüşmeler yaptığını kaydetti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah el Sisi ile de görüştüğünü vurgulayan Ban, Sisi’nin kendisine ateşkesin sağlanabilmesi için taraflarla görüştüğünü ve görüşmeye devam edeceğini söylediğini iletti.

Gazze’den İsrail’e fırlatılan roketleri de kınadığını belirten Ban, “Bu tür saldırılar kabul edilemez ve durdurulması gerekir” dedi.

İsrail’i uluslararası hukuka saygılı olmaya çağıran Ban, “İsrail Başbakanı Netanyahu’ya uluslararası yükümlülüklerini hatırlatarak kendisini azami itidale ve sivilleri korumaya çağırıyorum. Gazze’de artarak devam eden can kaybını ise kınıyorum” diye konuştu.

Mahmud Abbas’a övgüde bulunan Ban, İsrail ile Filistin arasında varılan barışın korunmasına en fazla çabanın Abbas tarafından gösterildiğini kaydetti.

Can kayıpları nedeniyle taraflara başsağlığı dileyen Ban, “Katiller adalete teslim edilmeli. Derhal tüm saldırıların durdurulması için taraftarlara çağrıda bulunuyorum. Zaman intikam değil adalet zamanı” dedi.

Ban, BM’nin insani yardım yapmaya hazır olduğunu ve bu konuda hem Filistin hem de İsrailli yetkililer ile görüşmelerini sürdürdüğünü söyledi. BM Genel Sekreteri ayrıca insani yardımların ulaştırılabilmesi için Mısır’dan Filistin’le olan sınır kapısını açmasını da istedi.

Ban, Lakhdar İbrahimi’den boşalan BM’nin Suriye özel temsilciliği için atayacağı belirtilen İtalyan Staffan de Mistura’ının ismini ise resmi olarak açıklamadı. Ban henüz bu isim üzerinde tüm aktörler ile görüşmelerin tamamlanmadığını dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.