BM Genel Sekreteri Ban’dan İsrail’e, “Takip ettiğin yol tehlikeli’’

BM Genel Sekreteri Ban’dan İsrail’e, “Takip ettiğin yol tehlikeli’’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, sene sonu basın toplantısında Suriye, Filistin ve Kuzey Kore ile ilgili konulara ağırlık verdi. İsrail’i yeni yerleşim bölgeleri ile ilgili aldığı karar nedeniyle uyaran BM Genel Sekreteri bu ülkeyi ‘takip ettiği tehlikeli yoldan’ geri dönmeye çağırdı.  

BM’de görevli gazeteciler ile bir araya gelen Ban, Gazze ile İsrail arasında atılan roketlerin durmuş olmasının barış adına olumlu adımların atılması için bir fırsat olması gerektiğine işaret etti. İsrail’in yeni yerleşim yeri inşası ilanının hatırlatılması üzerine İsrail-Hamas ateşkesinin çok kırılgan olduğunu belirten BM Genel Sekreteri, taraflara provokatif adımlardan uzak durmaları çağrısında bulundu. Ban, iki ülke arasındaki sorunla ilgili olarak ‘‘Ortadoğu barış süreci derin dondurucuda. Her iki tarafta da daha fazla kutuplaşma var. Oslo sürecinden bugüne iki devletli çözüme hiç bu kadar uzak olunmamıştı’’ dedi.  

İsrail hükümetinin almış olduğu Kudüs ve Batı Şeria bölgesinde yeni yerleşim yerleri açma kararından dolayı derin endişe içinde olduğunu aktaran Ban şöyle konuştu, ‘‘Bu karar kurulacak Filistin devletinin kurulma çabalarını tehdit ediyor. İsrail’i takip ettiği bu tehlikeli yoldan geri dönmeye çağrıyorum.  Bu durum diyalog yoluyla Filistin ve İsrail’in huzurlu gelecek umutlarını zayıflatmaktadır. Çok geç olmadan barış süreci görüşmelerine geri dönelim.’’

SURİYE SAVAŞLA GİRDİĞİ YILI SAVAŞLA BİTİRİYOR

Yıl sonu değerlendirme toplantısına Suriye sorunu ile başlayan Ban, bu ülkenin 2012 savaş ile girip yılı da savaşla bitirecek olmasına dikkat çekti. Her geçen gün Suriye’de ölü sayısının arttığını belirten Ban, ‘‘Muhaliflerin bir araya gelmesi önemli gelişme ve kritik bir karar. Ancak mezhepsel çatışma ve askeri çözüm arayış çabalarının artmış olmasından dolayı derin endişe içindeyim’’ dedi.

Basın toplantısında bir soru üzerine Ban şöyle cevap verdi; ‘‘Suriye’de şiddet döngüsün sona ermesi ve siyasi diyalog sürecinin başlayabilmesi için herhangi bir işaret görmüyorum. Dünya kamuoyunun Suriye’deki şiddetin durması için tekvücut olmasını umuyorum. Bu krizin çözümü için tek umut Güvenlik Konseyi’nin ve uluslararası toplumun birlik olarak soruna yaklaşması.’’

Şam yönetiminin kimyasal silah kullandığına yönelik bir soruya ise Ban, bu konuda Beşşar Esed’e iki defa mektup yazarak hiçbir şartta bu tür silahların kullanılmaması gerektiğinin altını çizdiğini hatırlattı. Ban ayrıca Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in kendisine hiçbir şartta kimyasal silah kullanmayacaklarına dair sözverdiğini hatırlattı.

Türkiye ve Ürdün ziyaretlerinde bu ülekelerdeki Suriyeli göçmenlerin kaldığı kampları ziyaret ettiğine işaret eden Ban, ülkeden kaçmak zorunda kalan göçmen sayısının 500 bine ulaştığını söyledi. Kış ayının gelmesiyle göçmenlerin yaşam şartlarının daha da zorlaştığına işaret eden Ban, ‘‘Bugün Cenova da başlayacak olan insani yardım toplantısında uluslar arası toplumun daha cömert olmaya çağırıyorum. Ayrıca bu konuda önümüzdeki yıllın ilk aylarında uluslar arası toplumu ve kritik öneme sahip ülkeleri toplantıya çağıracağım’’ diye konuştu.

Ban, “Bu dört ülkeye sığınan Suriyeli sayısı yarım milyonu aştı. Ocak ayının sonunda bu sayının 700 bini geçmesini bekliyoruz. Bu krizden şu anda 4 milyon kişi etkilenmiş durumda. En az 2 milyon kişi Suriye içinde yerinden edildi. Suriyeli mültecilere kapılarını açan ülkelere teşekkür ediyorum. Bu ülkeler Suriyelilere destek olmaya çalışıyorlar ancak uluslararası toplumun yardımına ihtiyaç var” dedi.

Ban basın toplantısında Kuzey Kore’nin füze denemesi, Mısır’da devam eden karğaşa, Yemen ve Myanmar ile Sonali, Kongo, Siriea Loren gibi dünyada sorun yaşanan çeşitli bölge ve ülkelerdeki konuşarı da dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.