BM Genel Sekreteri Ban, Suriye raporu için; ‘‘Kahredici’’

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye raporu için; ‘‘Kahredici’’

Suriye’de kimyasal silah saldırılarını incelemek için bu ülkeye giden Birleşmiş Milletler (BM) heyetini raporun tamamladığını açıkladı. Bunun ardından konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kendisine sunulacak olan çalışma için, ‘‘Kahredici bir rapor’’ dedi.

 

Rapor açıklanmadan önce Genel Sekreter’den gelen sert açıklama kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Ban, Beşşar Esed’e bağlı güçleri de, ‘‘Bugüne kadar insanlığa karşın birçok suç işledi’’ şeklinde eleştirdi.

Ban’ın bu sözlerinin dün Kimyasal Silah Sözleşmesi’ne (CWC) imza atan Şam hükümetine soğuk duş etkisi yapacağı öngörülüyor. Ban’ın sert çıkışı için bazı diplomatlar hazırlanan raporun muhtemelen birçok defa kimyasal silah kullanıldığını belgelediğini ve bunun tahmin edilenden daha fazla hasara yol açmış olabileceği ihtimalini savunuyor.

BEKLENEN RAPOR TAMAMLANDI

 

Merakla beklenen raporun haftasonu BM Genel Sekreteri Ban’a sunulacağı ve daha sonra da Genel Sekreterin bu bilgileri BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile paylaşması bekleniyor.  

AP haber ajansının haberine göre BM misyonunun başkanı Dr. Ake Sellstrom, raporun kamuoyu ile ne zaman paylaşılacağına dair bir bilgisi olmadığını söyledi. Raporda kimyasal silah kullanıldığına dair kesin bulguların olduğu varsayılıyor. Ancak kimyasal silahların kimler tarafından kullanıldığını belirlemek BM misyonunun görev tanımı içinde yer almıyor. Şam, kimyasal silahları muhaliflerin kullandığını iddia ederken ABD ve birçok Batılı ülke de isyancı grupların ellerindeki teknik imkanın buna yetmeyeceğini savunuyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.