BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun;  ‘‘Suriye halkı taciz ve tecavüze maruz kalıyor’’

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun; ‘‘Suriye halkı taciz ve tecavüze maruz kalıyor’’

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun Suriye’de her geçen gün durumun daha da kötüye gittiğini söyledi. Sivil halka karşı yapılan katliamın devam ettiğine işaret eden Ban,’’Her geçen gün ölü sayısı artıyor… Şiddet binlerce insanı evlerinden etmeye devam ediyor. Korkunç bir şekilde Suriye halkı taciz ve tecavüze maruz kalıyor’’ dedi.  

BM ile Arap Ligi (AL) Suriye Özel Temsilcisi olan BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın BM Genel Kurulu’na telekonferans aracılığı ile bilgilendirmesinden önce Ban kısa bir konuşma yaptı. Annan’ın çabalarına BM üyesi her ülkeden destek isteyen Ban, ‘‘Suriye’de insani durum gittikçe kötüleşiyor. Bir milyondan fazla insanın Suriye’de insani yardıma ihtiyacı var. On binlerce insan komşu ülkelere sığınmış durumda’’ diye konuştu.

Annan’ın çabalarının çok kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Ban, ‘‘Sizleri uyarıyorum, yardımlarınızı arttırarak devam edin’’ dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin Annan’ın çabalarına destek verdiğini anımsatan Ban, ‘‘Konsey (Güvenlik) umut ediyorum ki gerekli baskı yapacak ve ülkedeki (Suriye) şiddeti, çekilen acıları bitirecektir’’ şeklinde konuştu.

SURİYE’DE ATEŞKES İÇİN SON SAAT 12 NİSAN SABAHI 06:00

Cenevre’den yaptığı telekonferans ile New York’taki BM Genel Kurulu’na girişimleri hakkında bilgi veren Kofi Annan ise Beşşar Esed rejimini uyardı. Suriye yerel saati ile 12 Nisan sabahı saat 06:00’ya kadar ülkedeki şiddetin durması çağrısı yapan Annan, Suriye hükümetinin vermiş olduğu sözü hatırlattı. Annan, ‘‘Buradan hükümeti (Esed’i) ve muhaliflerin komutanlarını açık şekilde talimatlara ülke genelinde uymaları konusunda uyarıyorum’’ dedi.

Suriye’de şiddetin devam ettiğine işaret eden Annan, bunun seviyesinin de ‘‘alarm düzeyine’’ ulaştığını bildirdi. Suriye askeri birliklerinin bazı kasabalardan çekildiğine dair bilgiyi de teyid eden Annan, ülkede şiddetin durması adına hala durumun acil ihtiyaç duyulan seviyeden çok uzakta olduğunu kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.