BM Genel Sekreteri Ban: Gazze’de ölen çocuk sayısı 459’a ulaştı

BM Genel Sekreteri Ban: Gazze’de ölen çocuk sayısı 459’a ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazze’de Mısır’ın devreye girmesi ile sağlanan ateşkesin kalıcı olması için çaba gösterilmesini istedi. Ban, Gazze’de sürdürülen saldırılar sonunda bugüne kadar 2 bin insanın yaşamını yitirdiğini bunların yüzde 75’inin sivil olduğunu ve ölenlerin 459’unun da çocuklar olduğunu söyledi.

Şuan 300 bin Filistinlinin BM’nin mülteci kamplarında yaşadığını belirten Ban, 100 binden fazla insanın da evlerinin yıkılması sonucu evsiz kaldığına dikkat çekti. Gazze’de hemen her evin sussuz kaldığını aktaran Ban, ‘‘Afetlerle mücadele eden hastanelerin kendileri yardıma muhtaç durumda. İki haftaya kadar yeni öğretim yılı başlayacak ancak mevcut okul binaları ya tamamen ya da kısmen kullanılamaz halde.’’ diye konuştu.

New York’taki BM Genel Merkezi’nde gazetecilere açıklama yapan Ban, Hamas tarafından atılan roketlere karşı İsrail’in halkını korumasının görevi olduğunu söyledi. Ban, daha sonra şöyle konuştu; ‘‘Ancak İsrail’in saldırıları mücadelede güç orantısı ve ayrım (sivil) gibi konularda ciddi soruları gündeme getirdi. Militanların varlığına dair bir raporun olması bu masum binlerce sivilin hayatını ve güvenliğini tehlike altına atmayı haklı çıkarmaz.’’

BM’ye ait okullara ve sığınmacı kamplarına İsrail tarafından yapılan saldırılar için soruşturma açılmasını talep eden Ban, yine sivillerin öldürülmesi ve verilen zarardan dolayı da birilerinin hesap vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Ban konuşmasını üç temel başlıkta yaptı. Bunlardan ilki Gazze diğerleri ise Irak ve Ebola virüsü oldu.

IRAK’TAKİ SİYASİ SÜRECE GÜVENLİK GÜÇLERİ MÜDAHİL OLMAMALI

Konuşmasında Irak konusuna da değinen Ban, Bağdat’taki yeni hükümet kurma çalışmalarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Haydar el-Abbadi’nin Irak toplumunun tüm farklılıklarını kabul etmiş geniş tabanlı bir hükümet kurma görevi üstlendiğini hatırlatan Ban, ‘‘Güvenlik güçlerinin devam eden siyasi sürece müdahil olmamaları gerek.’’ dedi.

Eski adıyla Irak Şam İslami Devleti (IŞİD) yeni adıyla İslam Devleti (İD)’in yaptıklarını ‘‘barbarlık’’ olarak değerlendiren Ban, insanları sorgusuz sualsiz öldürmeleri, savaşmaları için evlerinden zorla alınan erkek çocukları ile kadınların köle muamelesi görmesini sert dile eleştirdi.

Sincar dağında yaşananların çok üzücü olduğunu belirten Ban, BM’in buradaki insanlara yardım ulaştırmak için elinden geleni sarf ettiğini söyledi. ‘‘Sincar dağı ve eteklerinde durum korkunç. Buradan kaçmayı başaranları bile tehlikeli bir serüven ve kavurucu sıcak tehdit ediyor.’’ diyen Ban, uluslararası toplumun acilen bu insanları korumaya yönelik tedbirler alması için çağrıda bulundu.

EBOLA’YA KARŞI PANİKTEN UZAK DURUN

BM Genel Sekreteri Ban, konuşmasında dünyada büyük yankı ve tedirğinliğe yol açan Ebola virüsüne de yer ayırdı. İlk olarak Batı Afrika ülkelerinde görülen salgın hastalığın uluslararası toplumu endişeye sevk ettiğini hatırlatan Ban, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre salgından ölenlerin sayısının 1000’i aştığını dile getirdi. Ban, ulsulararası toplumu salgınla mücadele de ihtiyaç duyulan koruyucu giysi, izolasyon, çadır gibi ekipmanların yanı sıra doctor ve hemşire eksikliği yaşayan Batı Afrika ülkelerine yardım etmeye çağırdı. Salgın ile mücadelede uluslararası toplumun koordineli hareket etmesi gerektiğini belirten Ban, herkesi panik olmaktan uzak durmaya çağırdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.