BM Genel Kurulu, Vokan Bozkır Başkanlığında korona önlemleriyle toplanıyor

BM Genel Kurulu, Vokan Bozkır Başkanlığında korona önlemleriyle toplanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) 75’inci Genel Kurulu, bugün saat 15.00’te New York’taki BM Genel Merkezi’nde açılıyor. Koronavirüs salgınını (Covid-19) nedeniyle genel Kurul’un açılış  oturumuna, önceki açılış oturumlarına kıyasla daha az sayıda delegasyon temsilcisi katılacak. Toplantıda koronavirüs önlemleri kasamında fiziksel mesafe korunacak.

Volkan Bozkır, Eylül 2020’den Eylül 2021’e kadar sürecek döneme başkanlık etmek için görevi, Nijeryalı 74’üncü Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammad-Bande’den devralacak. Bozkır BM tarihinde, Genel Kurul’a başkanlık edecek ilk Türk diplomat olacak.

75. Genel Kurul için seçilen tema de açıklandı. Tema, “Arzuladığımız gelecek, ihtiyacımız olan Birleşmiş Milletler: Çok taraflılığa toplu olarak bağlılığımızı yinelemek” olacak. Bozkır bu konuda, “Ben bu temaya ‘etkin çok taraflı eylemlerle COVID-19’un karşısına çıkmak’ şeklinde ekleme yaptım; çünkü pandemi daha önce hiç görülmemiş bir şekilde kurumlarımızı test ediyor: Bu virüsün üstesinden gelmek için küresel seviyede etkin eylemlerde bulunmak bizim görevimiz, pandemi ekonomiler ve toplumlara büyük zarar veriyor” dedi.

‘İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BERİ DÜNYANIN GÖRMEDİĞİ KÜRESEL BİR KRİZ YAŞANIYOR’

Bozkır ayrıca, “Bu yıl sizin için ne anlama geliyor” sorusuna şu yanıtı verdi:

“İkinci Dünya Savaşının küllerinden BM ortaya çıktığından bu yana dünyanın görmediği küresel bir kriz Covid-19. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile BM’nin üstesinden gelmeye çalıştığı sorunları daha da şiddetlendiren COVID-19 sadece bir sağlık krizi değil, aynı zamanda toplumsal ve ekonomik de bir kriz. Tüm insanlık bu mücadelenin içinde birlikte. Zaman birlik zamanı. Üye devletlerin ortak fayda için birlikte ve yakın çalışmalarını gerektiren daha güçlü bir neden hiç olmamıştı. Birlikte bundan daha güçlü çıkacağımıza eminim. Tüm bu çabalarda BM ve özellikle Genel Kurulun merkezi bir rolü var. Genel Kurul aracılığıyla üye devletler normları belirliyor ve ortak sorunları çözmek için kolektif kaynaklarımızı yönlendiriyor. Aşılar da bunun çok iyi bir örneği. Covid aşısı eşit bir şekilde paylaşılan küresel ortak bir mal olacak mı? Bu ulusal sınırları tanımayan bir hastalık. Hepimiz güvende olmadan hiçbirimiz güvende olamayız.”

BM Genel Kurulu 75. Oturumu kapsamında Genel Sekreter, 18 Eylül Cuma günü sanal bir “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi Anı” etkinliği düzenleyecek.

Yıllık genel tartışma ise 22 Eylül Salı ile 26 Eylül Cumartesi arasında ve 29 Eylül Salı günü gerçekleşecek. Genel tartışmaya devlet ve hükumet başkanları isterlerse video konferans ile katılabilecek.

1 Ekim Perşembe günü ise, Dördüncü Dünya Kadın Konferansı’nın 25. yıldönümü vesilesiyle üst düzey bir toplantı yapılacak.