BM: Esed rejimi hapishanelerinde katliam var

BM: Esed rejimi hapishanelerinde katliam var

Birleşmiş Milletler (BM) denetçileri, Suriye’de rejime bağlı hapishanelerde tutulanların, devletin ‘imha’ politikasıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

İnsanlığa karşı suç kapsamında olan bu politikadan sorumlu olan asker ve sivil görevli ve yetkililere; cinayet, işkence ve gözaltına kaybolma olayları sebebiyle yaptırım uygulanmasını isteyen denetçiler, herhangi bir isim belirtmedi. Şüphelilerle ilgili listenin Cenevre’deki bir BM kasasında tutulduğu kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporda Nusra Cephesi ve IŞİD’in toplu idam ve işkenceler dolayısıyla savaş suçu işlediği de kaydedildi.

Paulo Pinheiro başkanlığındaki heyet Suriye’de 5 yıldır devam eden savaş sırasında binlerce tutuklu ya da esirin infaz edildiğine dikkat çekildi. Açlık ve tedavi edilmeme sebebiyle çok sayıda sivilin de öldürüldüğü belirtilen raporda, rejim güçleri tarafından sivillere yönelik sistematik ve kapsamlı saldırılar düzenlendiği vurgulandı.

Tüm bu suçlardan yetkililer ve komutanların da haberdar olduğuna inanmak için deliller olduğu ifade edildi ve Suriye’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi savcıları tarafından soruşturulması istendi.

Raporda, “Suriye’de siyasi bir çözümün parçası da bu suçları işleyenlerin hesap vermesi olmalıdır” denildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.