BM: Esed hava saldırılarını 6 hafta süreyle askıya alacak

BM: Esed hava saldırılarını 6 hafta süreyle askıya alacak

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in Halep şehrine karşı 6 hafta süre ile hava saldırılarını askıya alacağını duyurdu.

BM Suriye Temsilcisi tarafından Esed’e sunulan plan çerçevesinde hükümet güçlerinin 6 hafta süre ile Halep’teki muhaliflere karşı hava saldırısı düzenleme sözü verdiği bildirildi. BM planına göre taraflar ülkenin en büyük şehri olan Halep’te karşılıklı olarak saldırıları ‘durdurma’sını öngörüyor.

BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bilgi veren BM’nin Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura, ülkede devam eden iç savaşı durdurmaya yönelik yaptığı son girişimi basına kapalı toplantıda Konsey üyelerine anlattı. Temsilci, Esed güçlerinin ne zaman hava saldırılarını askıya alacağı konusunda henüz net bir tarih veremedi. Ancak Mistura, Suriye’ye en kısada sürede dönerek hükümetin taahhüdünü yerine getirmesi için diplomatik çabalarını sürdüreceğini dile getirdiği öğrenildi. Konsey’e Mistura son gelişmeyi, ‘‘Dört yıllık süren savaşın politik çözümü yolunda bir ışık’’ diye değerlendirmede bulunduğu aktarıldı.

Mistura’nın planını muhaliflerin destekleyip desteklemeyceği henüz netlik kazanmış değil. Konsey toplantısı çıkışında basına bu konuda bilgi vermekten kaçınan Mistura, ‘‘Dürüst olalım, ben ilüzyon yapamam. Geçmiş deneyimlerime dayanarak söylüyorum bunu başarmak hiçde kolay değil’’ dedi.

Mistura, Konsey üyelerine en son geçtiğimiz ekim ayında taraflar arasında karşılıklı çatışmaların durdurulmasına yönelik ‘‘güvenli bölge’’ planı hakkında bilgi vermek için karşılarına çıkmıştı. Konsey üyeleri Mistura’dan bu ayın başında Esed ile yaptığı görüşmenin içeriği hakkında bilgi almak için toplandığı kaydedildi.

Halep’in Batı bölgesi muhaliflerin, Doğu ise hükümet güçlerinin kontrolü altında. Mistura, BM planı kapsamında ‘‘Güvenli Bölgeler’’ oluşturarak Suriyelilere daha fazla insani yardımın ulaştırılmasını amaçlıyor. Mistura güvenli bölgelerin kurulması ile elde edilecek başarının ülkedeki savaşa siyasi çözüm sağlayacağını da savunuyor. Mistura, geçtiğimiz ay Cenevre’de  ‘‘Umudumuz, Halep’in siyasi çözüm sürecinin yeniden başlamasına yönelik bir ışık ve taraflar arasında siyasi ufuk ile güven arttırcı olması yolunda’’ diye açıklamada bulunmuştu.

Halep’de bulunan muhalif güçlerin geçici ateş kes sürecinin hükümet güçlerinin başka bölgelere kaydırarak toparlanmasına imkan sağlayacağı gerekçesi ile plana kuşkuyla yaklaştığı biliniyor. Ayrıca muhalifler ateş kes sağlanması durumunda IŞİD’in plana uyup uymayacağı konusunda nasıl bir teminat alınacağı sorusuna da henüz net yanıt alamadıklarını dile getiriyor. Suriye’de savaşan ve El Kaide’ye bağlı olduğu belirtilen Nusra ise, BM’nin planını Esed güçlerine yeniden toparlanma ve saldırma olanağı sağlayacağı gerekçesi ile reddetmişti. Mistura’nın planı Hums şehir merkezi ile Şam banliyölerinde kısmen başarılı olmuş ancak bu bölgelerdeki durum zamanla Esed güçlerin lehine gelmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı’da bu planı ‘‘Teslim olma anlaşması’’ diyerek eleştirmişti.

BM kayıtlarına göre Suriye’de dört yıldır devam eden iç savaşta bugüne kadar 220 bin dolayında insanın öldü.

Mistura, BM’nin Suriye temsilciliği görevine geçtiğimiz temmuz ayında getirilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.