BM: “Balyoz raporu BM raporu olarak lanse edilemez”

BM: “Balyoz raporu BM raporu olarak lanse edilemez”

Birleşmiş Milletler (BM), bazı medya organlarında çıkan ‘BM’den Balyoz Gibi Karar’ başlıklı haberin gerçekleri yansıtmadığını açıkladı.

 

TRT Haber tarafından yayınlanan habere göre, kanala özel açıklamalar yapan BM Genel Sekreter Sözcülüğü, Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’nun BM çatısı altında üye ülkelerden oluştuğuna dikkat çekti. Sözcü, Çalışma Grubu’nun BM ya da BM İnsan Hakları Konseyi adına açıklama yapma yetkisine sahip olmadığını ve sözkonusu haberi yapan medya organlarının bu gerçeği çarpıttığını vurguladı.

 

BM İnsan Hakları Konseyi bünyesinde 48 değişik konuda görevli ‘Özel Usüller’ bulunduğunu açıklayan BM Sözcülüğü, Konsey ile birlikte çalışan ve üye ülkelerin iştirakiyle oluşturulan 4 grup bulunduğunu kaydetti. Sözkonusu grupların üye ülkelerden oluştuğunu ve BM’nin görüşlerini yansıtmadığını kaydeden sözcü ofisi, bu grupların ancak İnsan Hakları Konseyi’ne tavsiye niteliğinde raporlar sunabildigini ve bu raporların da BM’nin görüşlerini yansıtmadığını duyurdu.

 

Balyoz davası için İnsan Hakları Konseyi’ne sunulan rapor hakkında BM’nin yorum yapmayacağını kaydeden sözcü ofisi, yapılan çalışmanın ancak grup üyelerince değerlendirilebileceği kaydedildi. Grubun Balyoz davası konusunda yaptığı söylenen açıklamayı henüz görmediklerini belirten BM, sözkonusu, ‘‘Raporun BM raporu olarak lanse edilmesi kabul edilemez’’ dedi. 

 

Sözcü ofisi, “Bu, üye ülkelerden oluşan bir grubun çalışması ve BM’yi veya BM İnsan Hakları Konseyi’ni hiçbir şekilde bağlamaz. Aynı şekilde böyle bir rapor BM raporu ya da belgesi değildir. Çünkü bu grup BM’den bağımsızdır.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.