BM 70. Genel Kurulu’na yeni 15 yıllık küresel plan ile başladı

BM 70. Genel Kurulu’na yeni 15 yıllık küresel plan ile başladı

Dünya liderlerinin Birleşmiş Milletler’de (BM) buluşmasından önce dün BM 70.ci Genel Kurul çalışmalarını resmen başlattı. BM deki açılış konuşmalarında kurumun bu yıl ana gündem maddesinin ‘Sürdürülebilir Kalkınma’ olduğu ifade edildi.   

Dün açılış konuşmasını yapan BM Genel Kurulu’nun çiçeği burnundaki Başkanı Mogens Lykketoft, 2030’a kadar sürdürülecek olan Sürdürülebilir Kalkınma Programı’nı yaklaşık on gün sonra tüm dünya liderlerinin bu kurumun çatısı altında müzakere edeceğine dikkat çekti.

BM Genel Merkezi’nde 2015 Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi 25-27 Eylül tarihlerinde yapılacak ve 3 günlük programa yaklaşık 100 den fazla ülke liderinin katılması öngörülüyor. Zirvede ayrıca Katolik dünyasının manevi lideri Papa Françisco da bir konuşma yapacak.  

Sürdürülebilir Kalkınma Programı’nın 169 adet hedefi (amacı) olduğuna dikkat çeken Lykketoft, bu projenin insanın yanına yaşadığımız yeryüzünü de koruma amacında olduğuna işaret etti.

Daha müref bir dünya için 15 yıl devam edecek olan Sürdürülebilir Kalkınma programı için Lykketoft, “Zirve bu programının ilk basamağıdır. BM’nin bu dönemki oturumların  üç temel acil ele alınması gereken meseleleri vardır… Evrensel bir iklim anlaşması en acil olanı ve dünya toplumlarının sürdürülebilir kalkınma politikalarını devam ettirebilmeleri için bu zarurettir’’ dedi.

BM Genel Kurul Başkanı, dünya liderlerinin gelecek Aralık ayında Paris’te BM iklim konferansı nedeni ile biraraya geleceğine dikkat çekti. (COP21)

İkinci olarak sürdürülebilir kalkınma programının hayata geçirilebilmesi için barış ve güvenlik konusu olduğunu hatırlatan Lykketoft, bunun yanında insan haklarına saygının da vazgeçilmezlerden olduğunu ifade etti.

Suriye krizinin biran önce çözüme ulaştırılması gerektiğini belirten Lykketoft, Suriyeli mültecilerin de insani haklarının ihlal edilmemesi gerektiğine vurguda bulundu.

Lykketoft, başkanlığı döneminde (bir yıl) BM Güvenlik Konseyi’nin reformu için Genel Kurul da çalışmalar yapılabilmesi yönünde gayret sarf edeceğini söyledi.

General Assembly 70th session 1st meeting.BAN: HEDEFLERE ULAŞABİLMEK İÇİN FİNANSAL DESTEK KRİTİK ÖNEME SAHİP

BM Genel Kurulu’nun 70.ci dönem çalışmalarının resmi açılış programında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 2030 Sürdürülebilir Kalkına hedeflerine ulaşabilmek için finansal destek taahhütlerin kritik öneme haiz olduğuna dikkat çekti.

BM’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerini desteklediğini aktaran Ban, önümüzdeki yılın belirlenen gayeler açısından kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi.

‘‘Dünya Uyuşturucu Sorunu’’ yüksek düzeyli katılım programının gelecek yıl Nisan ayından BM Genel Kurulu’nda görüşüleceğini aktaran Ban, uyuşturucu sorunu ile kürsel mücadelenin şart olduğunu ifade etti.  

İstanbul’da ‘‘Dünya İnsani Zirvesi’’nin gelecek yılın Mayıs ayında yapılacağını hatırlatan Ban, yeryüzünde şiddet, çatışma nedenlerinden dolayı 60 milyon insanın yerlerinden edildiğine işaret etti. Yerlerinden edilen insan sayısının İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ulaşılan en yüksek rakam olduğunu da söyledi. Ban, ‘‘İnsanlık acı çekiyor; ekonomik kayıplardan, hastalıklardan, doğal risklerden ve bu artmaya devam ediyor. İnsani yardım için taahhüt edilen yardımların ancak üçte biri bugüne kadar yerine getirilebildi… Sizlerden acil olarak Zirvedeki (Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi) süreci tam desteklemenizi istiyorum’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.