Birleşmiş Milletler tarihinin en büyük zirvesine hazırlanıyor

Birleşmiş Milletler tarihinin en büyük zirvesine hazırlanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) 70.ci Genel Kurul çalışmalarına dün resmen başladı. Bu sene kuruluşunun 70.ci yılını kutlayan BM, Genel Kurul çalışmaları için daha önce hiç olmadığı kadar dünya liderlerini ağırlayacak.

Gelecek haftanın son iş günü (25 Eylül) dünya liderleri BM Kalkınma Programı’nın (UNDP) zirvesi için biraraya gelecek. Daha sonra dünya liderleri konuşmalarını yapmak için 28 Eylül Pazartesi’nden itibaren mesailerine başlayacak. Liderler BM Genel Kurulu’nda yapacakları konuşmanın yanı sıra ikili ve üst düzey katılımlı toplantılara da iştirak edecek.

Bu yıl kuruluşunun 70.ci yılını kutlayan BM, tarihinde daha önce hiç olmadığı kadar devlet başkanı, başbakan ve bakanları ağırlayacak. BM Genel Kurul çalışmaları için New York’a akın edecek olan devlet başkanı, başbakan sayısı 158 olarak açıklandı.

BM tarafından duyurulan programa göre bu sene Türkiye’yi temsilen Başbakan Ahmet Davutoğlu Türk heyete başkanlık edecek. Davutoğlu, BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşma tarihi 30 Eylül Çarşamba günü konuşacak. BM’nin verdiği listeye göre Davutoğlu, sabahki oturumun 13. sırasında kürsüye çıkacak. Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ardından kürsüye gelecek.  

Liderlerin BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmalar 3 Ekim tarihinde son bulacak.

PAPA İLK DEFA GELİYOR

Dünyanın en büyük organizasyonu olan BM’e 193 ülke üye. Her yıl Eylül ayının üçüncü haftasından itibaren BM Genel Kurul çalışmaları kapsamında dünya genelinden çok sayıda devletlerin en üst temsilcileri New York’a geliyor.

Bu yılın ilklerinden birisi  Katolik dünyasının manevi lideri Papa Franciscus’un BM Genel Kurul toplantısına katılacak olması. Papa, UNDP Küresel Kalkınma zirvesinde bir konuşma yapması öngörülüyor.  

PUTİN 10 YIL ARADAN SONRA GELİYOR

Rusya Devlet Başakanı Vladimir Putin de 10 yıl aradan sonra Genel Kurul çalışmaları için New York’a gelecek. Putin, göreve geldiği 2000 yılından sonra ilk defa BM’ye 2005 senesinde gelmişti. Putin’in ayrıca BM Güvenlik Konseyi’nde üst düzey katılımlı bir oturuma da başkanlık etmesi bekleniyor. Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin  Eylül ayı dönem başkanlığını sürdürüyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın da Genel Kurul’a hitap edeceği gün Putin de seslenecek. Putin, Genel Kurulun sabahki oturumunda 6. konuşması olarak listede yer alıyor.

55 YIL SONRA KÜBA DEVLET BAŞKANI İLK KEZ BM GELİYOR

Bu yılın dikkat çeken bir diğer ayrıntısı da Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun ülkesi adına BM çalışmaları için New York’u ziyaret etmesi olacak. ABD ile arasındaki diplomatik yakınlaşmanın bir yansıması olarak görülen Castro’nun ziyareti, bu ülkenin uluslararası toplumla daha fazla işbirliği imkanı da sağlayacağı öngörülüyor.

Küba adına Castro’nun kardeşi ve eski devlet başkanı Fidel Castro gelmiş ve BM Genel Kurul kürsüsünden tam 4 buçuk saat konuşarak bu alanda rekor kırmıştı. Henüz Fidel Castro’nun bu rekorunu kıran bir lider çıkmadı. Castro da, Obama, Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa Cumhurbaşkanı Françoise Hollande ile aynı gün kürsüden konuşma yapacak.   

BREZİLYA VE ABD HER YIL OLDUĞU GİBİ YİNE İLK İKİLİ

Brezilya ile ABD her yıl olduğu gibi yine BM Genel Kurulu’nda ilk söz olacak ülkeler. BM Genel Kurulu’nun ilk konuşmacısı Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Roussef olacak. Kürsüye ikinci konuşmacı olarak ABD Başkanı Barack Obama gelecek.

BM Genel Kurulu’nda bugüne kadar birbirinden ilginç konuşmalara, görüntülere sahne oldu.

Venezuela eski devlet başkanı Hugo Chavez, dönemin ABD başkanı George W.Bush’a ‘‘şeytan’’, Fidel Catro, ABD eski başkanı John Kennedy için ‘‘cahil’’, Filistin eski devlet başkanı Yaser Arafat’ın Siyonizmi tüm kötülüklerin başı olarak tanımlaması ve Nikaragua eski devlet başkanı Daniel Ortega’nın, ABD eski başkanı Ronald Reagan’ı ‘‘Rambo’’ ile özdeşleştirmesi akıllarda kalan konuşmalar oldu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun el ile çizilmiş bir bomba resmiyle kürsüye çıkması akıllarda kalan görüntüler arasında yer aldı.

BM Genel Kurulu’nda en fazla konuşması ilgi çeken ülkeler ABD, Rusya gibi büyük aktörlerin dışında İran, İsrail gibi uluslararası toplumla sorunu olan ülkeler olageldi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.