Birleşmiş Milletler 75 Yaşında

Birleşmiş Milletler 75 Yaşında

Birleşmiş Milletler 75 yaşında. 1945 yılında kurulan küresel örgütün 75’inci yaşı, 24 Ekim Dünya BM Günü çerçevesinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yıl dönümüyle ilgili yayınladığı mesajında, Birleşmiş Milletler’in 75. yıl dönümü, küresel bir salgının ortasında kutlanıyor olmasının kuruluş misyonunu her zamankinden daha fazla bir kritik bir önem yüklediğini ifade etti.

Genel Sekreter Guterres, salgın hastalığın başlangıcında küresel bir ateşkes çağrısı yaptığını belirterek, “Bugün dünyamızda ortak bir düşmanımız var o da COVID-19. Herkes için güvenli, uygun fiyatlı ve erişilebilirliği olan bir COVID-19 aşısı için dikkate değer bir küresel iş birliği yapılıyor” dedi. 

Dünyanın iklim değişikliği yüzünden tehdit altında yaşadığını, birçok ayrı konuda sorunlar yaşadığını ifade eden Genel Sekreter, “İklim değişikliği için seferber olmalıyız. Dünyanın her yerinde yaşayan insanların yoksulluk, eşitsizlik, açlık ve nefretten dolayı yaşadıklarını sona erdirmeliyiz. Irk, din, din, cinsiyet ayrımcılığınla mücadele vermeliyiz. İnsan onurunu geliştirmek için insan haklarını geliştirip, insan haklarını koruyup savaşlardan kurtarmalıyız” dedi.