“Birkaç ay içinde bağımsızlık referandumuna gideceğiz”

“Birkaç ay içinde bağımsızlık referandumuna gideceğiz”

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani, BBC’ye verdiği röportajda,  bağımsızlık hedefini açıkça dile getirdi. “Bundan sonra bağımsızlığın amacımız olduğunu saklamayacağız. Hedefimiz Kürdistan’ın bağımsızlığıdır.” diyen Barzani bu konuda birkaç ay içinde referanduma gideceklerini duyurdu.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün meydana getirdiği kaos ortamında eli güçlenen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, birkaç ay içinde bağımsızlık için referanduma gideceklerini açıkladı. Barzani, Kürtlerin ülkenin içinde bulunduğu krizi çözebilmek için üzerlerine düşeni yapacaklarını, ancak bağımsızlığın hakları olduğunu söyledi. Kürt lider, İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye verdiği mülakatta, “Son zamanlarda olan her şey bağımsızlığa ulaşmanın Kürdistan’ın hakkı olduğunu gösteriyor. Bundan sonra, bunun (bağımsızlığın) amacımız olduğunu saklamayacağız. Hedefimiz Kürdistan’ın bağımsızlığıdır.” dedi. Irak’ın şu anda fiilen bölünmüş durumda olduğunu kaydeden Barzani,  “Ülkenin yaşadığı bu trajik durumun içerisinde mi kalmamız gerekiyor? Irak’ta eskiye dönmemiz, kaderimizin ne olacağını görmek için 10 yıl daha beklememiz, geleceğimizi esaret altında tutmamız mümkün değil… Bağımsızlığa karar verecek olan ben değilim. Halktır. Bir referandum yapacağız ve bu aylar içinde olacak.” diye konuştu.

Yıllardır bağımsız Kürdistan’ın hayalini kuran Barzani ve Iraklı Kürtler, bu hedeflerine daha önce olmadığı kadar yakınlar. IŞİD’in ülkenin batısı ve kuzeyini ele geçirmesiyle Irak fiili olarak üçe bölünmüş durumda. 10 yıldır federal Irak’ın istikrarı için yardımcı olduklarını söyleyen Kürt liderler, ülkedeki mevcut durumun bağımsızlık için kendilerine meşruiyet sağladığını düşünüyor. Musul’un düşmesinin ardından Irak ordusunun çekilmesiyle petrol zengini  stratejik Kerkük şehrinin kontrolünü  ele alan Erbil, böylelikle ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde duracak potansiyele de ulaştı. Buna rağmen bağımsız Kürt devleti hedefi kolay değil. Ciddi Kürt nüfusun bulunduğu komşu Türkiye, Suriye ve İran şimdiye dek bu fikre karşı çıktı. Kürt yönetiminin, petrolü ihraç edecek bir deniz bağlantısının olmaması da önemli bir dezavantaj. Ancak AKP sözcüsü Hüseyin Çelik geçen hafta bağımsız bir Kürdistan’ın ilanı halinde Türkiye’nin tavrının eskisi gibi olumsuz olmayacağını söylemişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da “Kürtlerin bağımsızlık emellerini desteklemeliyiz.” açıklamasını yapmıştı.

Bu arada 30 Nisan’daki seçimlerin ardından dün açılış oturumunu gerçekleştiren Irak parlamentosu, oylama için yeterli çoğunluk sağlanamayınca yeni meclis başkanını ve başbakanı seçemedi. BM’nin dün açıkladığı bir rapor ise IŞİD tehlikesi karşısında yeni bir hükümet kurulmasının aciliyetini ortaya koydu. Buna göre haziran ayında 1531’i sivil olmak üzere 2 bin 417 Iraklı hayatını kaybetti. Haziran ayı, bu yılın en kanlı ayı olarak kayıtlara geçti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.