Biden’dan basın özgürlüğü vurgusu

Biden’dan basın özgürlüğü vurgusu

Resmi temaslarda bulunmak üzere İstanbul’a gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, basın ve ifade özgürlüklerinin herkesin özgürlüğü olduğuna dikkat çekti.

Biden, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler ve akademisyenlerle bir araya gelmeden önce yaptığı açıklamada, “Yalnızca Türkiye’ye değil, bütün ülkelere özgürce eleştirebilmenin, özgürce nefes almak kadar gerekli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

İfade özgürlüğünün “temel özgürlüklerden bir tanesi” olduğunu vurgulayan Biden, “Basın ve ifade özgürlüğü yalnızca Amerikan değerleri değil tüm insanlığın değerleridir. Bizim sözünü ettiğimiz özgürlükler Türk halkı için yeni değildir; onlar sizin Anayasanızda vardır” dedi.

“Barış için Akademisyenler”i kastederek, 1000’den çok akademisyenin düşüncelerini ifade ettikleri için kovuşturmaya uğramaları konusunda Büyükelçi Bass ülkemizin düşüncelerini açıkladığını anımsatan Biden, “İfade özgürlüğü en temel özgürlüklerden bir tanesidir. basın özgürlüğü herkesin özgürlüğüdür” diye ekledi.

BİDEN’İN TOPLANTISINDA AKREDİTASYON

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in İstanbul’daki temasları devam ediyor. Tutuklu gazeteci Can Dündar’ın eşi ve oğlu ile görüşen Biden, basın özgürlüğüne vurgu yaptı. Ancak, Biden’in katıldığı programlara bazı basın kuruluşları akrediteli olmasına rağmen alınmadı.

Biden, aralarında sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazetecilerin de bulunduğu bazı gruplarla görüşmeler yaptı. Geniş güvenlik önlemleri alınan Conrad Otel’de düzenlenen programa sadece haber ajansları alınmıştı. Benzer bir uygulama da Joe Biden’in Conrad Otel’deki toplantılarında yapıldı. Konuya ilişkin görevliler, görüşmeler için bir havuz oluşturulduğunu ve belirlenen basın kuruluşlarının bu havuza alındığını söyledi. Toplantıya alınmayan akrediteli bazı basın kuruluşları, otel dışında bekletildi.

BİDEN’DEN CAN DÜNDAR’IN OĞLUNA: BABAN ÇOK CESUR

Biden ile görüşen Can Dündar’ın oğlu Ege Dündar, “Kısa bir konuşma oldu. Bana babamızın durumunu, iyi olup olmadığını sordu. Bana çok cesur bir babamın olduğunu söyledi. Gurur duymam gerektiğini söyledi. Gereken her şeyi yaptıklarını, basın özgürlüğü için konuşmaya devam edeceklerini söyledi. Desteğini bildirdi. Biz de ona bu inceliği gösterdiği için teşekkür ettik. Amerika’nın demokrasi modelinin basın özgürlüğüne değer verdiğini, bu değeri de bizim burada taşımaya çalıştığımızı söyledik” açıklamasını yapmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.