Biden, Demokrasi Zirvesi’ne Türkiye’yi davet etmedi

Biden, Demokrasi Zirvesi’ne Türkiye’yi davet etmedi

G20 Liderler Zirvesi’nde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden, 9-10 Aralık tarihleri ​​arasında gerçekleşmesi planlanan Demokrasi Zirvesi’ne Türkiye’yi davet edilmedi.

Politico’nun elde ettiği ve 107 ülkenin bulunduğu davetli listesinde, ABD’nin NATO müttefiklerinden olan Türkiye ve Macaristan’ın yer almadı. Ayrıca listede Türkiye ve Macaristan’ın dışında Azerbaycan’ın yanı sıra İran, Rusya, Çin ve Afganistan gibi ülkeler de bulunmuyor.

Politico’ya göre liste üzerinde çalışmalar henüz sonlanmış değil ve davetli listesi değişebilir.

Sanal zirve, Biden’ın küresel bir otoriterlik dalgasına karşı geri adım atmaya çalıştığı için kilit dış politika girişimlerinden biri olarak görülüyor. Ancak Politico’nun aktardığına göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “demokratik sistemleri baltalama sicili nedeniyle” Türkiye’nin toplantıya davet edilmeyeceğini söyledi.

Zirveye davet edilmeyeceği iddia edilen diğer ülkeler arasında, Cumhurbaşkanı Viktor Orban’ın benzer şekilde “demokratik normları ve hukukun üstünlüğünü baltalamakla” suçlandığı Macaristan yer alıyor.