Beyaz Saray: İsrail’in Filistin işgali sona ermeli

Beyaz Saray: İsrail’in Filistin işgali sona ermeli

Beyaz Saray, İsrail’in 50 yıla yakındır işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi gerektiğini söyledi.
Beyaz Saray Genel Sekreteri Denis McDonough, bugüne kadar ABD adına en yetkili ağızdan İsrail’e karşı ‘‘işgal’’ ifadesini kullandığı dikkat çekti. McDonough 3 bine yakın kişinin katıldığı pro İsrail konferansında, ‘‘İşgal üzerinden neredeyse 50 yıl geçti ve bu artık bitmeli. Filistin halkı eğemen olacağı devletini kendisinin yönetme hakkı vardır’’ dedi.
‘J Street’ adlı sivil toplum kuruluşunun yıllık toplantısında konuşan McDonough, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ‘‘Filistin devleti diye birşey olmayacak’’ sözleri için ‘‘çelişkili yorum’’ diye eleştirdi. Filistin sorununda İsrail’i uluslararası anlaşmalara ve iki devletli çözüme sağdık davranmaya çağıran McDonough, Netanyahu’nun Filistin toprakların yerleşim yerlerinin inşasını Filistin halkını bölmeye yönelik stratejik bir amacı olduğunu söyledi. ‘Filistin devleti olmayacak’ yönündeki Netanyahu’nun sözü için McDonough, ‘‘Böyle bir yorumu hiç yapılmamış gibi davranamayız ya da müzakerelerin başarısı için başbaknın taahhüdü hakkında soruların artması gibi’’ dedi.
Filistinli çocukların İsrailli çocuklar gibi kendi topraklarında özgürce yaşama hakkı bulunduğunu dile getiren McDonough, “İki devletli çözüm nihayet Filistinlilere hak ettikleri egemenlik ve haysiyeti, İsrail’e ise hak ettiği güvenlik ve normalliği getirecektir” diye konuştu.

BEYAZ SARAY BM’NİN ÇÖZÜM ARAYIŞINA DESTEK VERECEK
McDonough’un sözlerini sol eğilimli J Street üyelerinin alkışladığı da görüldü. McDonough, Obama yönetiminin İsrail ve Filistin’e yönelik politikasını yeniden değerlendirmeye planladığını da dile getirdi. McDonough, Beyaz Saray’ın Filistin ve İsrail ilişkilerinde yeni politika belirleyeceği sözlerine açıklık getirmedi ancak bunun Birleşmiş Milletler’in (BM) iki devletli çözüm teklifine destek olarak yorumlandı. Zira geçtiğimiz perşembe günü Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Beyaz Saray’ın BM’nin iki devletli çözüm teklifi yolunda attığı adımları ”en iyi yöntem” diye desteklediğini dile getirmişti. Earnest, ‘‘Bunun anlamı bizim konu hakkında konumumuzu yeniden değerlendirmek anlamına gelir’’ sözleri BM’de Filistin’in gözlemci devlet statüsünden tam üyeliğine ABD’nin destek anlamına geleceği yorumlarına neden olmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.