Belçika, helal eti tamamen yasaklıyor

Belçika, helal eti tamamen yasaklıyor

Belçika’nın Flaman Hükümeti’nin Ulaştırma ve Hayvan Refahından Sorumlu Bakanı Ben Weyts 2020 yılına kadar dini usullere göre kesimleri tamamen yasaklamak istiyor.

Bakanın Flaman Hükümeti’ne Cuma günü sunması beklenen teklifte aşamalı bir şekilde yasağın yürürlüğe sokulması ön görülüyor.

Geçen sene Kurban Bayramı döneminde kurulan geçici mezbahalara uyuşturma şartı getirmek istediğini açıklayarak dini usullere göre kesimleri tekrar tartışmaya açan Bakan Ben Weyts, konunun çözümü için Flaman Hükümeti’nin onayına sunacağı teklif belli oldu.

Hükümete yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre 2017 yılından itibaren geçici kesimhanelerde uyuşturmadan kurban kesimi yasaklanmak isteniyor. Müslüman toplumu alternatif çözüm bulana kadar bu sene ve önümüzdeki sene Kurban Bayramı’nda kurulan geçici mezbahalarda dini usullere göre kesimlere izin verilecek.

Bakanın taslak kararında yine 2017 yılından itibaren Flaman Bölgesi’ndeki bütün kesimhanelerde küçükbaş hayvanlara uyuşturma şartı öngörülüyor. Koyun gibi küçükbaş hayvanlar bu tarihten itibaren hiçbir şekilde Flaman Bölgesi’nde İslami usullere göre kesilemeyecek. Flaman Bölgesi’nde yaşayan Müslümanlar ise ancak böyle bir yasağın olmadığı Brüksel veya Valon Bölgesi’nde kurbanlarını kesebilecek.

Adım adım genel yasağı hedefleyen Weyts, 2020 yılından itibaren büyükbaş hayvanların uyuşturulmadan kesimini de engellemeyi hedefliyor. Artık bu tarihten itibaren hiçbir hayvan dini usullere göre Flaman Bölgesi’nde kesilemeyecek. Müslümanların helal et ihtiyacının nasıl karşılanacağı ise merak konusu.

Bakanın konuyla ilgili bütün yetkililer ile defalarca görüşmesine rağmen hazırladığı taslak kararda Müslüman toplumunun taleplerine yer vermemesi de dikkat çekiyor. Konunun doğrudan muhatabı olan Belçika Müslüman Yönetimi (EMB) ile dört kez bir araya gelen Bakan Weyts, taslak kararın sonuçlarına EMB’yi dikkate almayarak Hayvan Haklarını Koruma Örgütü (GAIA) ve hayvancılık sektörüyle anlaşarak ulaştıklarını belirtiyor.

EMB ve Belçika Âlimler Konseyi Bakan Weyts ile görüşmelerinin ardından kurbanın kesim öncesi uyuşturulması veya boğazlandıktan hemen sonra şoklanmasının dini usullerle bağdaşmadığını bildirmişlerdi.

Hayvan Haklarını Koruma Örgütü (GAIA) geçtiğimiz sene geçici kesimhanelerde şoksuz kesimin Avrupa Birliği Yönetmeliği’ne (1099/2009) ters olduğunu iddia etmiş ve bu konuda adım atılmadığı takdirde Flaman Hükümeti’ne karşı yasal girişimlerde bulunacağını belirtmişti. Bunun üzerini N-VA’lı Bakan Ben Weyts geçici kesimhanelerde uyuşturulmadan kesimi yasaklayacağını açıklamıştı.

Kurban Bayramı’na günler kala böyle bir yasağın kaosa yol açacağı için Bakan Weyts, tartışmayı ertelemiş ve bütün yetkililer ile görüşüldükten sonra alternatif bir çözüm önerisi sunacağını ifade etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.