Başbakan Erdoğan Google’ın şoförsüz arabasını test etti

Başbakan Erdoğan Google’ın şoförsüz arabasını test etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teknoloji şirketleriyle bir dizi görüşmeler için geldiği San Francisco’da Google’ın şoförsüz arabasını da test etti.

Microsoft ziyaretinin ardından Google yerleşkesine gelen başbakan ve beraberindeki heyeti burada Kıdemli Başkan Yardımcısı Rachel Whetstone ile Türk asıllı çalışan İs Geliştirme Kıdemli Müdürü Seval Öz kapıda karşıladı. Seval Öz, Google’ın son yıllarda üzerinde çalıştığı şoförsüz araba hakkında bilgi verdi. Erdoğan daha sonra kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte arabayı test etti.

Yaklaşık yarım saat süren test sürüşünün ardından başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet toplantıya geçti. Toplantı sonrası yaptığı açıklamada başbakan önümüzdeki hafta Fatih Projesi ile ilgili gerçekleştirilecek ihaleyi hatırlatarak, “Bu ihale öncesinde de Slikon Vadisi’ni görmek suretiyle Bilişim Teknolojisinde neler oluyor, gelişmeler nelerdir bunları yerinde görelim. Çünkü bizim bu proje benzeri bir adımı da İstanbul’da ilk etapta atma gibi bir hedefimiz var. Bu konuyla ilgili daha önce arkadaşlarımızı da çalıştırdık.” dedi.

Fatih Projesi’nde ihalede ilk hedefin 10 milyon 600 bin tablet üretimi olduğunu belirten başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun üretiminin ardından da 2, 2.5 milyon tablet üretimi olacak. Her sınıfta akıllı tahta olma olayı var. Bütün bunların üretimi gerek bu ihaleyi kazanacak ana yüklenici ve Türkiye’den buna ortak olabilecek firmalar, araştırma geliştirme noktasında Türkiye’deki genç dimağlarımızı, mühendislerimizi yetiştirmeyi planlıyoruz.”

Slikon Vaidisi’nde aldıkları bilgilendirmelerle deneyim ve tecrübelerini daha da artırma fırsatını bulduklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, “Gerek Microsoft olsun, gerek Apple olsun, gerekse şu anda Google olsun görüyorsunuz sürekli bilgiyi, uygulamayı geliştirmenin gayreti içerisindeler. İnsansız otomobili de üretme konumuna geldiler. Bütün bunların hepsi geleceğe yönelik hayalleri gerçekleştirmenin adımlarıdır. Bunları yerinde görme tanıma fırsatını bulduğum için memnunum, mutluyum.” şeklinde konuştu.

Birlikte seyahat ettiği Google’ın şoförsüz arabasıyla ilgili de bilgi veren başbakan “Yer oluyor bizzat direksiyonu kendileri ele alıyor. Yer oluyor orada da bakıyorsunuz aynı uçaklardaki oto pilot sistemine benzer bir sistemle araç gidiyor. Tabii şu anda daha ilk adımlar. Bu test sürüşlerini daha da geliştirecekler. Gelecekte belki navigasyon sistemini bunlara adapte etmek suretiyle bunu çok daha farklı bir şekilde park etmeden tutunuz da, durduğuz yere çağırmaya varıncaya kadar geliştirme amaçları var. Şu anda 100 civarında araç üzerinde bunu test ediyorlar. Biz bunu başarılı adımlar olarak görüyoruz ve tebrik ediyoruz.” sözlerini sarf etti.

Diğer bir ürün Google gözlükle ilgili bir soruya da başbakan, “O da yine testte. Belli bir neticeye vardıktan sonra artık adeta video çekimi yapar gibi çekimler yapıyorsunuz. Çalışanlar mesafe alıyor. Demek ki bizim de daha çok çalışmamız lazım. Bilgiyi üretmemiz, geliştirmemiz lazım. Onun için de bilgiyi ben insanlığın evrensel bir malzemesi olarak görüyorum. Bundan hep birlikte istifade edeceğiz. Geleceğe çok daha güçlü olarak yürüyeceğiz.” şeklinde cevap verdi.

Uzun süreden beri görmediği torunlarını da bu gezi vesilesiyle görme fırsatı bulduğunu ifade eden başbakan, “Annelerinin mezuniyet töreninden sonra birlikte Türkiye’ye döneceğiz” diye konuştu.

Başbakan, Google’ın şoförsüz arabasıyla ilgili bilgi alırken burada çalışan Türklerle de hatıra fotoğrafı çektirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.