Başbakan canlı yayında istifa etti!

Başbakan canlı yayında istifa etti!

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, haftalık ‘halka sesleniş’ konuşması sırasında, canlı yayında istifasını açıkladı.
Yatsenyuk, “Başbakanlık görevinden istifa etme kararı aldım. Karar, 12 Nisan Salı günü Yüksek Rada’ya sunulacak” dedi.

Yatsenyuk, “Pyotr Poroşenko Bloğu fraksiyonu, Başbakanlık görevine (Yüksek Rada Başkanı) Vladimir Groysman’ı aday gösterdi. Politikanın istikrarı ve sürekliliği için her şeyi yaparak, Ukrayna Başbakanlığı görevini teslim etme kararımı açıklıyorum” diye konuştu.

Yantsenyuk, istifasının nedenlerini şöyle sıraladı: Hükümette yapay olarak çıkarılan siyasi kriz, bir kişiyi değiştirme hevesinin politikacıları kör etmesi ve ülkede gerçek değişiklikler yapma iradesini felce uğratması…

POROŞENKO ÇAĞRI YAPMIŞTI

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, Şubat ayında, Yatsenyuk’un kabine içinde desteğini kaybettiğini ve bu nedenle istifa etmesi gerektiğini söylemişti.

Poroşenko, yayınladığı açıklamada Yatsenyuk’un istifa etmesi gerektiğini ancak erken seçime gidilmesine karşı olduğunu belirtmişti.

Ardından Yatsenyuk ve Kabinesi, Yüksek Rada’da düzenlenen güven oylaması sonucu görevde kalmıştı.

Oylamada 194 milletvekilinin ‘hayır’ oyu kullanmasına rağmen, hükümetin görevden alınması için gereken 226 oya ulaşılamadı.

YATSENYUK’U KUCAKLAYARAK KÜRSÜDEN İNDİRDİ

Ukrayna Parlamentosu’nda geçen yıl sonu hükmetin icraatlarının değerlendirildiği toplantı esnasında, dünya siyasetinde görülmemiş bir skandal yaşanmış; Petro Poroşenko Bloku’ndan Milletvekili Oleg Barna, önce gül verdiği Yatsenyuk’u kucaklayarak kürsüden indirmeye çalışmıştı.

2014’TE BATI YANLILARI KOALİSYON KURDU

Ukrayna’da 2014 yılı sonunda, Batı yanlısı çizgiyi savunan beş parti bir araya gelerek koalisyon hükümeti kurmuş ve başbakanlığa, Halk Cephesi Başkanı Arseniy Yatsenyuk getirilmişti.

Ancak, cumhurbaşkanı ile başbakanın arasının açılmasına ek olarak, Başbakan Yatsenyuk’un kamuoyu desteğinin yüzde 1’e kadar düşmesi, başbakanın görevden alınmasını gündeme getirmişti.

Geçen eylül ayında Radikal Parti’nin koalisyondan çekilmesinin ardından şubat ayında da Öz Yardım Partisi ile Anavatan Partisi, koalisyondan çekildiklerini açıkladılar.

Ancak, Ukrayna’yı uluslararası alanda destekleyen ABD yönetimini, Ukrayna yönetimine, erken seçimlerden kesinlikle uzak durma çağrısında bulunuyor ve yeni koalisyonun, parlamentodaki mevcut partilerden kurulması gerektiğini söylüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.