Barzani’den Ankara’ya Musul ziyareti

Barzani’den Ankara’ya Musul ziyareti

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Türkiye-Irak krizinin ticari alana da sıçramaya başladığı bir dönemde dün Ankara’ya resmi ziyarette bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşen Kürt lider, Türkiye ve Irak hükümetleri arasında arabuluculuk yapmak istediğini belirtmişti. Kriz ise Barzani’nin uçağı Esenboğa Havalimanı’na inmeden saatler önce Bağdat şehir meclisinin Türk mallarına yönelik ambargo kararı almasıyla daha da ciddileşti. Kriz, 4 Aralık’ta Türkiye’nin IŞİD kontrolündeki Musul kenti yakınlarındaki Başika Kampı’na 18 tank ve 150 asker sevk etmesiyle patlak vermişti.

İlk durak MİT      

Barzani’yi havaalanında kasım başında dışişleri bakanı sıfatıyla Erbil’de kendisiyle görüşen Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu karşıladı. Kürt liderin Ankara’daki ilk durağı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) oldu. Müsteşar Hakan Fidan ile görüşen Barzani, akşam önce Erdoğan ardından da Davutoğlu tarafından kabul edildi. Zaman’a konuşan yetkililer, Barzani’nin Ankara’dan IŞİD ile mücadele konusunda kendilerine sağladığı desteği sürdürmesini istediğini aktardı. Türk makamları da Barzani’ye IŞİD karşısında Irak halkının yanında olacağını ifade etti. Erdoğan-Barzani görüşmesinde Musul krizinin yanı sıra enerji alanında işbirliği de konuşuldu.

Bağdat’ın tepkisinin ardından, 350 askerlik yeni intikali askıya alan Ankara, Irak’ın içindeki mevcut birliklerini şu an için geri çekmeyi düşünmüyor. Günlerdir tartışılan Başika Kampı’nda yaklaşık 600 Türk askeri var. Yine Kuzey Irak’ta Bamarni’de konuşlu bir tank taburu bulunuyor. Suri ve Amedyah’ta da lojistik birlikler mevcut. Sıfır noktası Kanimasi’de, terör örgütü PKK’nın sınır hareketlerini gözetlemekle vazifeli komandolar görev yapıyor. Erbil, Musul ve Süleymaniye başta olmak üzere bazı kritik bölgelerde Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı irtibat timleri yer alıyor. Son takviyelerle birlikte, yaklaşık 3 bin Türk askerinin bölgede olduğu belirtiliyor. Bu rakam da Türkiye’yi, ABD ve İran’dan sonra Irak’taki 3. büyük askeri güç yapıyor.

Dışişleri: Kalmaya mecbur değilseniz, Irak’ı terkedin

Son yaşanan gelişmeler ışığında Dışişleri Bakanlığı güvenlik endişeleri nedeniyle Türk vatandaşlarına zorunlu haller dışında Irak’a seyahat etmemeleri uyarısında bulundu. Yapılan açıklamada, “Irak genel olarak güvenlik açısından yüksek riskli bir ülke olarak görülmekte, ülkedeki güvenlik durumu hızla değişebilmekte ve bölgesel farklılıklar gösterebilmektedir. Vatandaşlarımızın kesinlikle zorunlu olmadığı sürece Irak’a ve Irak içinde seyahatlerini sınırlandırmaları, bu vilayetlerde kalışı zorunlu olmayanların ise mümkün olan en kısa sürede bu vilayetlerden ayrılmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir.” denildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.