Barzani: Kobani’ye silah gönderdik

Barzani: Kobani’ye silah gönderdik

Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, IŞİD saldırısı altındaki Kobani’ye ‘silah ve mühimmat’ sevkiyatı yaptıklarını açıkladı. Peşmergeyi savaşması için bölgeye göndermelerinin ise coğrafî şartlar yüzünden ‘imkânsız’ olduğunu söyledi. Rudaw medya grubunun internet sitesinde yer alan habere göre, Barzani kent savunması için gönderilen askerî teçhizatın tam olarak nelerden oluştuğu konusunda herhangi bir bilgi vermedi.

Ankara, PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye bağlı YPG mensuplarıyla birlikte Türkiye’den kaçak yollarla sınırı geçen Kürtlerin ve küçük bir Suriyeli muhalif grubun IŞİD karşısında tutunmaya çalıştığı kente bizzat silah göndermeyi reddettiği gibi Birleşmiş Milletler’in (BM) teklif ettiği ve “gönüllüler” ile askerî teçhizatın Kobani’ye geçişine de sıcak bakmıyordu. IŞİD’in en az 3’te 1’ini ele geçirdiği aktarılan şehirde ise önceki gün merkeze girmeyi amaçlayan bir saldırının püskürtülmesi sonrasında dün düşük yoğunluklu çatışmalar vardı. ABD öncülüğündeki koalisyon jetleri de IŞİD’e yönelik en az iki saldırı yaptı.

Barzani, dün Süleymaniye’de basın toplantısı düzenledi. Rudaw’a göre buradaki konuşmasında Kobani’de olan bitene duyarsız kalmadıklarını savunan Barzani, IŞİD’e karşı yapılan hava saldırılarının da, ABD öncülüğündeki koalisyon ile IKBY yönetiminin koordinasyonuyla gerçekleştiğini belirtti. IKBY Başkanı amcası Mesud Barzani’nin de Kobani konusuyla bizzat ilgilendiğini ve sürekli girişimlerde bulunduğunu kaydetti.

Ankara, Kobani’de olan biteni yalnızca seyrettiği gerekçesiyle yurtiçi ve dışında ağır eleştirilere maruz kalıyor. Hükümet ise hava saldırılarının IŞİD’i yenmek için yeterli olmayacağını teyit etmekle birlikte karadan müdahale için tek başına hareket etmesini beklemenin gerçekçi olmadığını savunuyor. Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı hava saldırılarına katılan Batılı ve Arap ülkelerinden hiçbirisi de şu ana kadar karadan mücadele için asker göndermeye hazır olduğu mesajını vermedi. ABD Başkanı Obama da ülkesindeki iç kamuoyunu teskin amacıyla Amerikan askerinin radikal örgüt militanları karşısında karadan bizzat savaşmayacağını tekraren taahhüt etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.