Baltık Denizi’nde ABD, Rusya gerginliği artıyor

Baltık Denizi’nde ABD, Rusya gerginliği artıyor

ABD Savunma Bakanlığı, Baltık Denizi’nde uluslararası sularda gerçekleşen olayda bir Rus jetinin, Amerikan keşif uçağını taciz ettiğini ileri sürdü.

Amerikan casus uçağı RC-135, Baltık bölgesinde gözlem uçuşu gerçekleştirdiği sırad, Rus SU-27 avcı uçağı Amerikan uçağına 30 metre yaklaşarak, pilotların “fıçı” olarak tabir ettikleri ast üst dönme artistik hareketini gerçekleştirdi.

Önceki gün yaşanan hadiseyi duyuran CNN televizyonu, Rus avcı uçaklarının son bir ayda Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait hava araçlarını ikinci kez taciz ettiklerini hatırlatarak, Pentagon temsilcisi Bill Urban’ın şu açıklamasına yer verdi, “Rus pilotun sorumsuz ve profesyonel olmayan davranışı iki hava aracındaki personelin can güvenliğini tehdit eder türdendir. Daha önemlisi bir pilotun artistik hareketleri iki ülkeyi büyük bir krizin içine sürükleyebilir.”

RUS TARAFI SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Rus tarafı, Baltık bölgesindeki it dalaşıyla ilgili şimdilik açıklama yapmadı. 12 Nisan tarihinde gerçekleşen bir önceki taciz hakkında Rusya, “Biz orada tatbikat yapıyorduk. Radarda yabancı uçak görünce kimliğini tespit için yaklaştık ve ardından uzaklaştık” demişti.

Ukrayna krizinin patlak vermediği 2014 yılında bu yana Rusya ile ABD, havada birçok kez gerilim yaşadı. Benzer it dalaşları denizde de savaş gemileriyle yaşandı.

Son olarak üzerinde bir Polonya helikopteri olan ABD muhribinin oldukça yakınından iki Rus uçağı uçmuş ve Polonya helikopterinin havalanmasına izin vermemişlerdi.

RUSYA KARŞI NATO’DAN DÖRT EK TABUR

Öte yandan, Rusya’nın askeri açıdan zayıf komşularına ciddi tehdit oluşturmaya başladığı kanaatini getiren NATO, Polonya ve Baltık cumhuriyetlerine takviye dört tabur yerleştirme kararı aldı. Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, NATO kaynaklarına dayandırdığı haberinde, dört taburdan ikisini ABD’nin, birer taburu da İngiltere ve Almanya’nın vereceğini yazdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.