Bağdat’ta iktidar savaşları

Bağdat’ta iktidar savaşları

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, IŞİD tehlikesini önlemesi beklenen yeni hükümeti kurma görevini meclis başkan yardımcısı Haydar el İbadi’ye verdi. Başbakanlıktan vazgeçmeyi reddeden Nuri el Maliki ise kendine sadık birlikleri Bağdat’ta stratejik noktalara konuşlandırdı.

Radikal selefi Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) ülkenin kuzeyindeki ilerleyişi sebebiyle bölünmenin eşiğine gelen Irak’taki siyasi kriz derinleşiyor. Nisan ayındaki seçimlerden bu yana hükümetin kurulamadığı ülkede, en büyük Şii partilerin oluşturduğu Şii Ulusal ittifakı, üçüncü kez iktidarda kalmakta direnen Başbakan Nuri el Maliki’nin yerine alternatif bir aday gösterdi. Maliki’nin liderliğini yaptığı Kanun Devleti blokunun da dahil olduğu Şii ittifakı, meclis başkan yardımcısı Haydar el İbadi’yi başbakan adayı olarak seçti. Kürt kökenli cumhurbaşkanı Fuad Masum da İbadi’yi hükümeti kurmakla görevlendirdi. Bir ay içinde kabinesini kurması gereken Şii politikacı yaptığı ilk açıklamasında tüm etnik grupları temsil edecek bir hükümet kuracağını vurguladı. Siyasî partileri IŞİD’e karşı birleşmeye çağırdı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da İbadi’yi telefonla arayarak tebrik etti ve Washington’ın desteğini iletti.

Fakat mezhepçi ve otoriter politikalarıyla eleştirilen Şii Maliki ise iktidarı bırakmaya yanaşmıyor. Maliki’nin lideri olduğu Dava Partisi, İbadi’nin atanmasının meşru olmadığını iddia ederek bu kararı tanımayacağını açıkladı. Maliki de hükümeti kurma görevini kendisine vermeyerek anayasayı ihlal ettiğini ileri sürdüğü Masum hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Önceki gece devlet televizyonundan halka seslenen Maliki sert bir konuşma yaparak, “Bugün olan biten anayasaya karşı bir darbedir. Cumhurbaşkanı tarafından anayasanın kasti olarak ihlâl edilmesidir.” dedi. Başbakanlıktan vazgeçmesi için yapılan baskılara boyun eğmeyeceğini söyledi. Bu konuşmanın hemen ardından da başkent Bağdat’ın stratejik bölgelerine Maliki’ye bağlı özel harekat güçleri ve Şii milisler konuşlandırıldı. Maliki’yi destekleyen milisler Bağdat’ta devriyelerini sıklaştırırken, hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’nin girişine tanklar yerleştirildi.

Maliki’nin önceki gece göreve çağırdığı Irak Anayasa Mahkemesi de dün Maliki’nin başında bulunduğu Kanun Devleti’nin meclisteki en büyük bloku oluşturduğuna karar verdi. Bu karar, Maliki’nin başbakan olarak hükümetin başında kalmaya devam edebileceği şeklinde değerlendirilirken, ilerleyen saatlerde Şii Ulusal ittifakından Haydar İbadi adımı geldi.

ABD’DEN MALİKİ’YE UYARI

Maliki’nin Irak’taki kutuplaşmayı yumuşatacak bir başka isim lehine başbakanlıktan vazgeçmesini isteyen ABD de Şii lideri açık bir dille uyardı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avustralya’dan yaptığı açıklamada, Irak’ta sükûnet ve istikrar için yeni bir hükümet kurmanın kritik önemde olduğunu belirtirken, Maliki’nin ‘suları dalgalandırmamasını’ istedi. Irak’ta Sünni ve Kürt partilerin de dahil olacağı kapsayıcı bir yeni hükümetin IŞİD militanlarını bastırması ve mezhep çatışmasının önüne geçmesi ümit ediliyor. Ancak ülkedeki siyasi açmaz, başkent Bağdat’ı dahi tehdit eder duruma gelen IŞİD’e karşı birlikte etkin bir mücadele verilmesine engel oluyor.
ABD, PEŞMERGEYE SİLAH GÖNDERİYOR
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, IŞİD’in Irak Kürt Bölgesel yönetiminin başkenti Erbil’i tehdit eder duruma gelmesi üzerine geçen hafta örgüt mevzilerini vuran ABD’nin peşmerge güçlerine silah vermeye başladığını bildirdi. AP dün geçtiği haberi ismini vermediği üst düzey Amerikalı yetkililere dayandırdı. Daha önce sadece Bağdat hükümetine silah satan Amerikan yönetiminin Erbil’e silah göndermesi, Washington’daki IŞİD endişesinin artmasına bağlanıyor. Peşmergeler, ABD’nin hava desteğinin ardından hafta sonu iki kasabayı örgütün elinden geri almıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.