Bağdat, K.Irak hava sahasını Türkiye’ye kapattı

Bağdat, K.Irak hava sahasını Türkiye’ye kapattı

Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında Kuzey Irak petrolünün satış ve transferi konusunda bir anlaşmanın imzalandığının ortaya çıkmasının ardından Bağdat’ın, Kuzey Irak hava sahasını Türkiye’den gelecek özel uçaklara kapattığı ileri sürüldü.

Irak’ta merkezi hükümete bağlı Sivil Havacılık Merkezi, Kuzey Irak hava sahasını sadece Türk özel jetleri için uçuşa kapattı. Türk havayolu şirketlerinin alınan karardan etkilenmediği, tüm uçuşların normal olarak devam ettiği belirtildi. Bağdat yönetiminin, Türkiye’nin Kürt yönetimiyle yaptığı petrol anlaşması üzerine böyle bir kara almış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Haber, Kürt bölgesinde yayın yapan televizyonlarda altı yazı ile duyurulurken, konu ile ilgili şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Merkezi Hükümet sözcüsü Ali Debbağ, Türkiye’yi tehdit eder şeklindeki açıklamasında, Kürt yönetimiyle yapılan petrol anlaşmasının yasal olmadığını ve buna karşı gerekli adımların atılacağını söylemişti. Ardından da Irak hava sahasında meydana gelen radar arızası nedeniyle hava sahası kapatılmıştı.


İLK MAĞDUR YİNE ENERJİ BAKANI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 2 Aralık Pazartesi günü Erbil’de petrol ve doğalgazla ilgili bir konferansa gitmesi planlanıyordu. Bu durumda Yıldız’ın Erbil’e havayoluyla gitmesi mümkün olmayacak. Irak, geçen yıl da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kendilerine haber vermeden Kerkük’e gitmesini gerekçe göstererek, Taner Yıldız’ın Erbil’e gidişini engellemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.