‘Aynısını Obama’ya söylesem kovulurdum’

‘Aynısını Obama’ya söylesem kovulurdum’

Bazı Amerikalı yetkililerin son günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i yolsuzlukla suçlamalarına Kremlin sert tepki gösterdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Aynısını ben Obama’ya yapsaydım kovulurdum.” derken, suçlamaların ise Putin için “aşağılayıcı” olduğunu savundu. Peskov, Rusya’da seçimlere daha vakit olmasına rağmen bu tür açıklamaların seçimlere yönelik olduğunu belirterek, “Bizim seçimler için yurtdışında çalışmalar başlamış anlaşılan” dedi.

Önce BBC’de bir programa katılan Amerikan Hazine Bakanlığı’nın terörizm ve finansal istihbarattan sorumlu müsteşar vekili Adam Szubin, Putin’i yolsuzlukla suçlamıştı. Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Rus hükümetinin yolsuzluğu hakkında ABD’nin düşüncelerinin çok iyi bilindiğini ve Rus hükümetinin her aşamasında yolsuzluk olduğu yönündeki kaygılarının sürdüğünü söyledi.

BEN OBAMA’YA AYNISINI YAPSAYDIM KOVULURDUM

Kremlin’den bu açıklamaya cevap ise gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Peskov, bugün Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada ABD’li diplomatların bu tür açıklamalar yapmasını eleştirdi. Peskov, “Samimiyetle söylüyorum ki ben Obama’yı bu şekilde aşağılasaydım kovulurdum” dedi.

Putin hakkında yapılan bu açıklamaların kendileri için kabul edilemez olduğunu söyleyen Peskov, “ABD’deki üst düzey yetkililerden yeni açıklamalar bekleyeceğiz. Aslında bu iddialar tamamen asılsız olduğu için başka açıklamalara ihtiyaç duyuyoruz” diye ekledi.

SURİYE VE UKRAYNA POLİTİKAMIZDAN RAHATSIZLIK DUYDUKLARINI GÖSTERİYOR

Putin hakkında ABD tarafından yapılan bu suçlamaların, Rusya’nın Suriye ve Ukrayna’daki politikalarından duyulan hoşnutsuzluğunu gösterdiğini söyleyen Peskov, ayrıca bunların “Washington’un güçsüzlüğünün bir manifestosu olduğunu” savundu.

Peskov, “Bizim sözde ortaklarımızın Rusya’nın Ukrayna ve Suriye politikalarından ve genel olarak uluslararası ilişkilerdeki aktif konumundan memnun olmadıkları çok açık. Maalesef meslektaşlarımız bu aktif pozisyonu kabul etmezken bir yandan kişisel hakaretlerde bulunuyorlar. Bunun bir güç manifestosu olmadığından eminiz. Daha çok bir zayıflık ve güçsüzlük manifestosu gibi” dedi.

İDDİALAR AŞAĞILAYICI

Peskov ayrıca Washington yönetiminin Putin hakkındaki bu iddialarının ” kabul edilemez ve aşağılayıcı” olduğunu söyledi. Mark Toner’in açıklamalarını değerlendiren Peskov, “Beyaz Saray meslektaşımın sözlerini, hem uluslararası ilişkiler pratiği açısından hem de Rus-Amerikan ilişkileri penceresinden kabul edilemez buluyoruz. İddiaları ayrıca çirkin ve aşağılayıcı görüyoruz” dedi.

RUSYA SEÇİMLERİNİ ETKİLEMEYE YÖNELİK

Peskov, açıklamasında Putin’e yönelik bu suçlamaların Rusya’daki seçimlerle de ilgisi olduğunu savundu. Rusya’da seçimlere daha zaman olmasına rağmen seçimler öncesinde Putin’i kötülemek için bu açıklamaların yapıldığını savunan Peskov, şöyle konuştu: “Bizim seçimlerimiz için yurtdışında hazırlıkların başladığını görüyoruz. Seçimlere hala çok zaman var, iki yıldan fazla zaman var. Ama görünen o ki hazırlıklar başlamış. Olumsuz şeylerin, devletimiz hakkındaki olumsuz şeylerin biriktirilmeye başlandığı çok açık. Bunlar da gelecekte seçim kampanyalarında baskı oluşturmak ve kampanyayı etkilemek için kullanılacak.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.