Avusturya’dan Türklere sert tepki

Avusturya’dan Türklere sert tepki

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un 15 Temmuz darbe girişimine karşı Viyana’da yapılan gösterilere katılan Türk vatandaşlarına yönelik dünkü sözleri de tepki çekti.

“Türkiye’deki iç siyasetin Avusturya sokaklarına taşınmasından rahatsızız” diyen Kurz, “Ülkemizdeki Türkler Avusturya’ya karşı sadık tutum göstermeli. Türkiye’deki iç siyasete angaje olan Erdoğan taraftarları ülkeyi terk etmekte serbesttir” şeklinde bir açıklama yaptı.

Uyum Bakanı da olan Kurz’un, Türkiye’deki darbe girişimi sonrasında olağanüstü hal ve idam cezası gibi konularda bilgi almak üzere Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ü dışişlerine çağırmasından sonra, “Türk yetkililerin ülkedeki binlerce kişiyi sokağa çıkmaya özendirip özendirmediğini sorduğunu” ifade etti.

Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş ise, Avusturya medyasına gönderdiği bir açık mektupta, 15 Temmuz’dan bu yana Avusturya’da yayınlanan haberleri, karikatürleri ve yorumları “üzüntü ve hayretle” izlediğini söyledi. Göğüş, “Türkiye’de halkın demokratik direnişini desteklemek amacıyla Viyana’da yapılan gösterilerden rahatsızlık duyulmasını anlamakta zorlandığını” açıkladı.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Viyana’da yaşayan Türkler sokaklara inerek darbecileri protesto etmişlerdi. Yaklaşık 4 bin Türk sosyal medya üzerinden örgütlenerek Viyana Büyükelçiliği önünde toplanmıştı. Avusturyalı Türk kökenli siyasetçi Dr. Turgay Taşkıran Kurz’un tavrının ve Avusturya basınında çıkan çok sayıda haberin, darbeye karşı çıkmak yerine darbeye karşı çıkan insanları merkez noktasına aldığını belirterek, bu tavrı ülkedeki sağ popülist gelişmelerin bir sonucu olarak niteliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.