Avrupalı liderler: Aramco saldırılarından Tahran sorumlu

Avrupalı liderler: Aramco saldırılarından Tahran sorumlu

Fransa, İngiltere ve Almanya’dan Suudi Arabistan’ın petrol rafinerilerine 14 Eylül’de düzenlenen saldırılar sonrası İran’ı kınayan ortak açıklama geldi.

Bu sene 74.’sü düzenlenen yüksek düzeyli yıllık Birleşmiş Milletler toplantıları çerçevesinde New York’ta bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Alman Şansölye Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson saldırılardan İran’ın sorumlu olduğunun “açık” olduğunu belirtti.

Liderler, Tahran yönetimine bölgedeki güvenlik sorunları, füze savunma sistemleri ve nükleer program konusundaki müzakereleri kabul etmesi çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron diğer iki liderle yaptığı ortak açıklamada, “Füze programını da kapsayan bölgesel güvenlik meseleleri ve nükleer program konusunda İran’ın uzun vadeli müzakere çalışmalarını kabul etmesinin artık zamanı geldi.” ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson Birleşmiş Milletler toplantılarına katılmak için New York’a yaptığı uçak yolculuğunda petrol tesislerine yapılan saldırılardan İran’ı sorumlu tutmuş, ABD ve müttefiklerle bu konuda işbirliği içinde çalşacaklarını belirtilmişti.