Avrupalı ırkçıların ‘yeni avı’ Suriyeliler

Avrupalı ırkçıların ‘yeni avı’ Suriyeliler

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Avrupa’da hayata tutunmaya çalışan Suriyeliler, aşırı sağcıların yeni propaganda malzemesi haline geldi. Türkiye, Ürdün ve Lübnan’a kıyasla çok az Suriyeliye kucak açan Avrupa’da ırkçı partiler, ülkelerine sığınan mültecileri hem taciz ediyor hem de seçim stratejileri için kullanıyor.

 

Avrupa’da süren iktisadi krizle birlikte tabanını genişleten aşırı sağcı ve ırkçı partilerin yeni istismar konusu Suriyeli mülteciler oldu. Türkiye, Ürdün ve Lübnan’ın ev sahipliği yaptığı Suriyeli sayısı ile mukayese edildiğinde ‘devede kulak’ kalan Avrupa’daki Suriyeliler, ırkçı grupların hem tacizlerine maruz kalıyor hem de ırkçı propaganda için kullanılıyor. Yunanistan’da Altın Şafak, Bulgaristan’da Ataka (Hücum), İtalya’da Kuzey Ligi, Fransa’da Milli Cephe gibi partiler, göçü büyük bir propaganda unsuru haline getirmiş durumda. Aşırı sağ ve ırkçı partiler mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi Avrupa’nın ‘yeni mültecileri’ Suriyeliler üzerinden strateji geliştiriyor.

6.500 Suriyeli mültecinin sığındığı tahmin edilen Bulgaristan’da ırkçı parti ve gruplar Suriyelileri hedef haline getirdi. Ataka Partisi mensupları, Suriyeli mültecilere Müslüman oldukları için terörist derken ırkçı partinin bazı üyeleri ülkelerini terk etmek mecburiyetinde kalan Suriyeliler için ‘aşağılık maymunlar’ gibi ifadeler kullanıyor. Bütün Avrupa’da 55 bin Suriyeli mülteci olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam bütün mültecilerin sadece yüzde 2,4’ü.  Türkiye’deki Suriyeli sayısının 700 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

 

 

Doğu Avrupa’daki aşırı sağcılar, Müslüman ve Yahudilere karşı çok net tavır alıyor. Macaristan’ın en büyük 3. partisi Jobbik, II. Cihan Harbi sırasında Nazilerle işbirliği içinde ülkeyi idare eden Miklos Horthy’nin heykelini kasım ayında Budapeşte’de açmış, heykel büyük tartışmalara sebep olmuştu. Slovakya’da ise Romanlara yönelik sert tavrı ile bilinen Marian Kotleba, bölge valisi seçildi.

 

 

Batı basınında çıkan haberlere göre Ataka’ya ait televizyon kanalı Alfa’da konuşan milletvekili Magdelena Tasheva, Suriyeli mültecilere yönelik ‘terörist, barbar, pislik, katliamcı ve maymun’ gibi ifadeler kullandı. Ataka milletvekilini resmi kurumlara şikâyet eden Suriyeliler, Bulgar sokaklarında artık Arapça konuşmaktan çekindiklerini ifade ediyor. Ataka mensuplarının sık sık müracaat ettikleri benzetmelerden biri de Suriyelilerin Roma İmparatorluğu’nu yıkan Hunlar gibi oldukları. Uluslararası Af Örgütü (AÖ), önceki gün yaptığı açıklamada AB’nin Suriye mültecilerine tavrını çok sert şekilde tenkit etmiş ve 28 AB üyesinin utanması gerektiğini açıklamıştı. AÖ, açıklamasında Bulgaristan’ı  yoğun olarak eleştirmişti. Bulgar ırkçıların AÖ’ye cevabı gecikmedi. AÖ’ye kızan aşırı sağcılar, ‘bize öfkeleneceğinize Suriyelilerin tuvalet kullanmayı neden bilmediklerini sorun’ karşılığını veriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.