Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu kabul etti

Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu kabul etti

Avrupa Parlamentosu, bu yılki Türkiye ilerleme raporunu 94 ‘hayır’ oyuna karşın 432 ‘evet’le kabul etti.

AP’nin Türkiye raporunda Türk Hükümetine yönelik sert eleştiriler yer aldı. AB Bakanı Volkan Bozkır “Raporu iade edeceğiz” dedi.

7 Haziran seçimlerinin Türk demokrasisinin gücünü gösterdiği belirtilirken, tüm siyasi partilere istikrarlı ve temsil hüviyeti yüksek bir hükümet kurulması için çalışma yapması çağrısında bulunuldu.

Sürpriz bir değişiklikle Ermeni ‘soykırımı’ da raporda kendine yer buldu. Avrupa Parlamentosu’nun 14 Nisan 2015’teki Ermeni ‘soykırım’ı kararına Türkiye ilerleme raporuna atıfta bulunuldu. AP, Türkiye’ye Ermeni soykırımı iddialarını tanıma çağrısı yaptı. Türkiye, söz konusu değişikliğin raporda yer almaması için yoğun çaba göstermişti.

İktidarın basın hürriyeti ihlalleri yüzünden kınandığı rapor, 14 Aralık’ta Zaman ve Samanyolu Grubu’na yapılan polis baskınlarını bir defa daha gündeme alarak kınadı. AP, 15 Ocak’ta aldığı özel kararda da Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu’na yapılan baskınları sert şekilde kınamıştı. Raporda, yargı bağımsızlığı, basın ve ifade hürriyeti, hukukun üstünlüğü ve yolsuzluk soruşturmalarına ilişkin çok sayıda eleştiri yer alıyor.

Kararda, Türkiye ile yürütülen müzakerelerde yargı ve temel haklarla ilgili 23 ve adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili 24’üncü fasılların açılması yapılan çağrı ifadesi kaldırıldı. Yargı bağımsızlığına ilişkin iki başlığın açılması çağrısı iki büyük grup olan Sosyalistler ve Hıristyan Demokratlar arasında anlaşmazlığa yol açmıştı. Raporda yapılan son değişiklikle birlikte, başlıkların açılması ifadesi yerine bu başlıkların açılması için gerekli kriterlerin yerine getirilmesinin önemine vurguda bulunuldu.

21 Mayıs’ta yapılması beklenen raporun oylaması bugüne ertelenmişti. Hollandalı Sosyal Demokrat Kati Piri tarafından kaleme alınan rapor, siyasi gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle 7 Haziran seçimleri sonrası görüşülmesi konusunda karar almıştı.
Volkan Bozkır: Raporu iade edeceğiz
AB Bakanı Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nun bugün kabul ettiği ilerleme raporuyla ilgili, “Raporu iade edeceğiz.” dedi.
‘Karar tarafımızdan kabul edilmemekte ve iade edilmektedir’
Dışişleri Bakanlığı tarafından Avrupa Parlamentosu tarafından, AB Komisyonu’nun 2014 Türkiye ilerleme raporuna dayanarak hazırlanan ve 10 Haziran 2015 tarihinde AP Genel Kurulunda kabul edilen Türkiye kararına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Alınan kararın kabul edilmeyerek iade edildiği belirtilen açıklamada, “Ülkemize birçok alanda yöneltilen mesnetsiz iddialar içermesi nedeniyle söz konusu karar tarafımızdan kabul edilmemekte ve iade edilmektedir. Bu Kararın AP ile işbirliğimize katkıda bulunmayacağı açıktır” denildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.