Avrupa Parlamentosu ‘Ermeni Soykırım’ tasarısını kabul etti

Avrupa Parlamentosu ‘Ermeni Soykırım’ tasarısını kabul etti

Avrupa Parlamentosu’nda ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısı kabul edildi. Türkiye’ye 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlaması ve arşivlerini açması çağrısı yapıldı.

Kararda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, 1915 olaylarında ölen Osmanlı Ermenilerine taziyede bulunması ‘doğru yönde atılmış bir adım’ olarak nitelendirildi.

Kararda, “AP, Türkiye’yi, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılını bu yöndeki çabalarını sürdürmeyi bir fırsat olarak kullanmaya teşvik eder.” denildi. Bu çabalar arasında ise “arşivlerin açılması, geçmişle yüzleşilmesi, Ermeni Soykırımı’nın tanınması” sayıldı ve böylece Türk ve Ermeni halkları arasında hakik bir uzlaşmanın yolunun açılabileceği öne sürüldü.

Kararda, Türkiye ve Ermenistan’a Avrupa ülkelerini örnek alarak ilişkilerini normalleştirmeleri çağrısı yapıldı. İki ülke arasında bu amaçla imzalanan protokollerin de ön şartsız olarak onaylanması ve yürürlüğe konması, “diplomatik ilişkilerin kurulması”, sınırın açılması ve sınırlar arası işbirliği ekonomik entegrasyon ile aktif işlerlik kazanması çağrısında bulunuldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.