Avrupa liderleri, Mısır’daki şiddetin kınanmasını istedi

Avrupa liderleri, Mısır’daki şiddetin kınanmasını istedi

Avrupa’nın önde gelen ülkelerinin liderleri, tatildeki AB’yi Mısır konusunda harekete geçmeye çağırdı. Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya liderleri, AB’nin Mısır’daki şiddeti net bir şekilde kınamasını istedi. Almanya Başbakanı Angela Merkal ise, Brüksel’den Mısır’la ilişkileri gözden geçirmesini talep etti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le Mısır meselesini telefonda görüştü. İki liderin, AB dışişleri bakanlarının Mısır’la işbirliğini gözden geçirmek üzere gelecek hafta toplanmasını istediği belirtildi. Liderler, Mısır’da şiddet olaylarının derhal sona erdirilmesi ve diyalog sürecinin başlatılması çağrısında bulundu.

Hollande ayrıca İtalya Başbakanı Enrico Letta ile de görüştü. İki lider, Mısır’da diyaloğun başlatılması ve seçimlere gidilmesini istedi, AB dışişleri bakanların ortak bir tepki için müzakerelerde bulunması konusunda mutabık kaldı.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise AB Komisyonu Başbakı Jose Manuel Barroso’yı aradı. İki lideri, AB’nin Mısır’da şiddetin sona ermesine dair güçlü mesaj vermesi gerektiğini belirtti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır’daki trajedide en büyük sorumluluğun geçici yönetimde olduğunu, ülkedeki siyasi liderlerin de bunda payı olduğunu belirtti.

Mısır’da darbe karşıtı göstericilere yapılan kanlı müdahale sebebiyle Fransa ve Almanya liderlerinin yaptığı çağrının ardından Ashton, AB üyelerini toplantıya çağırdı. Gelecek hafta yapılacak toplantıda Mısır’la ilgili alınacak önlemlerin koordine edileceği belirtildi. Fransa ve Almanya, Mısır’daki olayların ardından bu ülkeyle işbirliğinin gözden geçirilmesini istiyor.

Öte yandan BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay, Mısır’da tüm taraflara felaketin kıyısından dönme çağrısı yaptı. Pillay, hükümetin kullandığı orantısız güç konusunda bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapılmasını talep etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.