Avrupa Konseyi: Türkiye hukuka uymalı

Avrupa Konseyi: Türkiye hukuka uymalı

Bugün Türkiye’ye giden Avrupa Konseyi Başkanı Thorbjorn Jagland Ankara’da ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla bir araya geldi.

Jagland görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, darbe girişimine karşı Avrupa Konseyi ve şahsı adına Türkiye’ye destek için Ankara’da olduğunu söyledi. Girişimi “şoke edici” olarak nitelendiren Jagland, 1980 darbesi sonrası Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alındığını hatırlattı.

Thorbjorn Jagland, “Darbeciler başarılı olsaydı benzer bir sonuçla biz yine karşı karşıya kalacaktık. Zira darbecilerin ve darbeyi destekleyen kişilerin iktidarı elinde bulundurduğu bir ülkenin Avrupa Konseyine üye olma şansı yoktur” dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü, “Elbette bu darbenin arkasındakilerle ve devlet kurumlarına, orduya, muhtemelen yargıya sızan bu gizli şebeke ile mücadele etmek gerek. Şunu da söylemek isterim: Tüm bunların Türkiye’nin demokratik ve devlet kurumları için ne denli tehdit oluşturduğu Avrupa’da fazla anlaşılmıyor.”

Jagland, Türkiye’deki darbe girişimini kınadıklarını ancak Türkiye’nin de hukukun üstünlüğü prensibine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi standartlarına uygun hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.