Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanı Juncker olacak

Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanı Juncker olacak

Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, eski Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker’i Avrupa Komisyonu Başkanlığı’na aday göstermek için anlaşmaya vardı.

28 üyeli birliğin liderleri, Juncker’in daha merkezi bir AB öngören görüşlerinden rahatsız olan İngiltere’nin güçlü muhalefeti nedeniyle Avrupa Komisyonu başkanının oybirliğiyle seçilmesi geleneğini terk etmek zorunda kaldı. 59 yaşındaki Juncker’in 5 yıllık görev süresine başlaması için Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 16 Temmuz’da yapılacak oylamada onay alması gerekiyor. Ancak AP’deki güçlü grupların desteğini alan Juncker’in onay almakta sorun yaşaması beklenmiyor. Juncker, görevi eski Portekiz Başbakanı Jose Manuel Barroso’dan devralacak.

Ülkesinde yaklaşık 20 yıl boyunca başbakanlık yapan Lüksemburglu siyasetçi, AB’nin ortak para birimi Euro’nun doğuşunda ve ekonomik krizde hayatta kalmasında büyük rol oynadı. Daha güçlü bir AB için üye devletlerin çok daha fazla yetkiyi Brüksel’e devretmesi gerektiğini savunan Juncker’in bu tutumu, ülkesinde AB ile ilişkileri zayıflatma, hatta koparma baskısına maruz kalan İngiltere Başbakanı David Cameron’un tepkisini çekiyor. Yetenekli bir müzakereci ve arabulucu olarak bilinen Juncker, her birinin farklı talepleri olan 28 üyeli AB’nin en etkili kurumunda şüphesiz ki çok daha büyük bir meydan okumayla yüz yüze gelecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.