Atalay: Görüşmelerimde Gülen’in istenmesi gündeme gelmedi

Atalay: Görüşmelerimde Gülen’in istenmesi gündeme gelmedi

ABD’de temaslarda bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, görüşmelerinde Fethullah Gülen Hocaefendi’nin istenmesi konusunun gündeme gelmediğini söyledi.

 

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD’de bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bu yıl “Türkiye’de Demokrasinin Geleceği: Seçimler, Siyaset ve Dış Politika” sloganıyla düzenlenen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) 4. Yıllık Konferansı’nda konuştu.

 

Washington’daki temaslarında İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken ile bir araya gelen Beşir Atalay’a bu görüşmelerde Fethullah Gülen Hocaefendi’nin istenmesi konusunun gündeme gelip gelmediği soruldu.

 

Beşir Atalay görüşmelerinde böyle bir konunun gündeme gelmediğini dile getirdi. Atalay, “Benim bir görüşmem olmadı. Dünkü görüşmelerimizde gündeme gelen bir konu değil. Ama dün başbakanımızın açıklaması var. Onun üzerine de söyleyeceğim bir şey yok doğrusu.” şeklinde konuştu.

 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Atalay, Türkiye’de son 12 yılda ekonomi, demokrasi ve hukuk alanında atılan adımlardan bahsetti. Avrupa Birliği müzakere sürecinin demokratikleşme adımlarında büyük katkısı olduğunu vurguladı. AK Parti’nin iktidara geldiğinden bu yana ‘AB seferberliği’ne başladığını kaydeden Atalay, “O müzakere süreci, Kopenhag kriterleri bizim için çok önemli oldu. AB süreci olmasaydı iç mekanizmalar ile biz bugünkü demokratikleşme adımlarını atamazdık Türkiye’de. Bunu hepimiz biliyoruz.” şeklinde konuştu.

MİT YASASI

Atalay, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Türkiye’nin tek istihbarat teşkilatı olduğuna dikkat çekti. Çalışmalarını 1984 yılında çıkarılan bir genel yasaya dayalı yürüten MİT’in söz konusu yasada bu günkünden daha fazla yetkiye sahip olduğunu dile getiren Atalay, “Biz böyle bir dönemde MİT yasasını parlamentoya getirdik ve o yönetmelikteki yetkilerini bir anlamda bir kısmını yasaya geçirmiş olduk.” ifadelerini kullandı.

MİT Yasası MİT’in şeffaflaşması, hukukun içine çekimesi ve denetime açılması olarak gördüğünü kaydeden Atalay, “İlk defa parlamentoda bir komisyon kuruyoruz ve hem MİT’i hem diğer istihbarat birimlerini denetleyecek. Yani emniyet istihbaratı, jandarmayı, MASAK’ı; bütün bunları denetleyebilecek bir komisyon kuruyoruz. Yani parlamento denetimine açıyoruz.” dedi.

1915 OLAYLARINA İLİŞKİN YAPILAN TAZİYE

Son dönemde dış politikada yaşanan gelişmelere de değinen Atalay, Başbakanlık tarafından 1915 Olayları’na ilişkin yayınlan taziye mesajını ‘ileri bir açıklama’ şeklinde değerlendirdi. 2015 yılında olayların 100. yılı olacağını hatırlatan Atalay, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde atılan adımlara değindi.

Atalay, “Hem Amerika Birleşik Devletleri’nden, hem uluslararası camiadan, hem Ermenistan’dan hem de Ermeni Diasporası’ndan bu mesajın karşılığını bulma, değerlendirme ve bu sorunları çözme yönünde doğrusu biz de hem açıklama hem adımlar bekliyoruz. Bunu önemli görüyoruz. Bizim bu yönde daha ileri adımlarımız da olacak.” dedi.

GEZİ PARKI OLAYLARI

Atalay, demokrasi süreci ve Gezi Parkı olayları esnasında kullandığı iddia edilen ifadelere yönelik zor sorulara muhatap oldu. Türkiye’de demokratikleşmenin geliştiği iddia edilmesine rağmen özellikle basın özgürlüğü konusunda bazı kuruluşların Türkiye’yi 10 yıl öncesinden daha geri durumda göstermesinin sebebi sorulması üzerine Atalay, hala atılması gereken adımlar olduğunu dile getirdi. Basın mensuplarının genelde terörle irtibatlı suçlardan dolayı hapishanede bulunduklarını ifade eden Atalay, “Cezaevinde olması teröre destek verme terörle ilgili faaliyetlerinden dolayıdır. Belki bunları çok iyi de anlatamıyoruz.” dedi.

Geçmiş açıklamalarında Gezi Parkı olaylarının arkasında Yahudi Diasporası’nın olduğu yönündeki açıklamaları sorulması üzerine Atalay, “Öyle bir ifadem yok. Bir haber ajansı onu kendisi yorumlayarak yayına sokmuştu. Öyle bir ifadem olmadı.” dedi. Soruyu soran kişi bunun üzerine Youtube’da yapılacak kısa bir araştırmada açıklamaların dinlenebileceğini ifade etti.

Atalay Gezi Parkı hakkında şu açıklamaları yapmıştı: “Yurtdışında, yurtiçinde Türkiye’nin fazla büyümesinden hasetlik duyanlar var. Kıskananlar var. Bunların hepsi bir araya geliyor. Bir yandan Yahudi diasporası… Gezi parkı olaylarında yurtdışı basınının tutumunu gördünüz…”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.