Assange neden Ekvador’a sığındı?

Assange neden Ekvador’a sığındı?

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, önceki ay Ekvador Cumhurbaşkanı Correa ile röportaj yapmıştı.

İngiltere’de yaklaşık bir buçuk yıldır ev hapsinde tutulan ve İsveç’e iade kararı onanan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange‘ın, Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınması, neden bu ülkeyi tercih ettiği sorusunu akıllara getirdi.
Güney Amerika’da yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı Ekvador’un, eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Kintto Lucas 2010 yılının kasım ayında Assange’la konuşarak, ülkesine isterse sığınabileceğini söylemişti.
Ancak Cumhurbaşkanı Rafael Correa ile Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, Lucas’ın ”kendi adına konuştuğunu” söyleyerek, sözlerine destek vermemişti.
İngiltere’de bulunduğu bir buçuk yıl içinde Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği ile yakın ilişki ve irtibat içinde olduğu basına yansıyan Assange, geçen nisan ayında Cumhurbaşkanı Correa ile bir röportaj yaptı.
Julian Assange ”Russia Today” kanalındaki programı çerçevesinde Correa ile konuşurken, Correa sık sık Wikileaks’i ve Assange’ı övdü. 75 dakika süren röportajın sonunda Correa Assange’a, ”Neşelen, neşelen. Zulme uğrayanların kulübüne hoşgeldin” dedi.
Wikileaks’in yayımladığı gizli belge ve yazışmaları, ülkesinin istikrarına zarar verdiği için eleştiren Ekvador Cumhurbaşkanı Correa’nın daha sonra bu fikrini ve Wikileaks’e yönelik tavrını değiştirdiği gözlendi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.