Arjantinliler başkanı ilk turda belirleyemedi

Arjantinliler başkanı ilk turda belirleyemedi

Arjantin’de dün gerçekleştirilen başkanlık seçiminde adaylardan hiç biri ilk turda seçilmek için gerekli çoğunluğa ulaşamadı. Adaylardan herhangi birinin yüzde 45’i geçememesi sebebiyle seçim 22 Kasım’da tekrar yapılacak.

Yüzde 96’sı açılan sandıklara göre adaylardan Daniel Osvaldo Scioli yüzde 36,68, Mauricio Macri yüzde 34,50, Sergio Massa yüzde 21,30, Nicolas Del Caño yüzde 3,28, Margarita Stolbiezer yüzde 2,55, R. Adolfo Rodriguez Saa yüzde 1,68 oy aldı.

En yüksek oyu alan başkan adayı Daniel Scioli ve Mauricio Macri ikinci turda yarışacak. İkinci turda seçilecek isim 10 Ocak’tan itibaren devlet başkanlığı koltuğuna oturacak. Yeni başkan ülkeyi 2019’a kadar yönetecek.

Arjantin seçiminde 32 milyon kişi oy kullandı. Seçimler sabah 8’de başlayıp akşam 18’de sona erdi.

SCIOLI CEPHESİNDE HAYAK KIRIKLIĞI

Scioli’yi destekleyen Arjantinliler seçim sonrası oy oranlarından memnun değilken Macri’yi destekleyenler adeta zafer çığlığı atıyor. Mevcut devlet başkanı Cristina Fernandez de Kirchner’in de desteğini alan Scioli, seçim vaatlerinde işçilere daha iyi şartların sunulacağını, ulusal kalkınmanın sembolü bir dönem olacağını, yatırımın ve üretimin başkanı olacağını ifade ediyordu.

Kendini değişimin öncüsü olarak gören Mauricio Macri sıfır fakirlik, uyuşturucu trafiğini tamamen bitirme ve Arjantilileri birbirine yakınlaştırma parolasıyla halktan oy istedi.

SCIOLI VE MACRI KİM?

1957 doğumlu Daniel O. Scioli yüzme dalında uluslararası büyük başarıları bulunan eski bir sporcu. 1980 – 1990 arası 8 defa dünya şampiyonu oldu. Profesyonel spor hayatını bıraktıktan sonra Adaletçi Partisi’nden (Partido Justicialista) davet aldı ve bu parti çatısı altında milletvekilliği, Spor ve Turizm bakanlıklarında müsteşarlık yaptı. Arjantin eski devlet başkanı Néstor Kirchner döneminde başkan yardımcılığı görevi de yaptı. 2007’den beri Buenos Aires Eyalet Valisi olan Daniel Scioli evli ve 1 kız babası.

1959 doğumlu Maurico Macri inşaat mühendisi, iş adamı ve siyasetçi. Arjantin Katolik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra Citibank Arjantin ve Macri Grup gibi ülkenin birçok önemli şirketinde üst düzey yöneticilik yaptı. 1999-2008 yılları arası Boca Juniors kulüp başkanlığında bulundu. 2003 yılında Compromiso para el Cambio (Değişim Sözü) partisini kurdu. 2007 yılında PRO-Propuesta Republicana (Cumhuriyetçi Teklif) adlı siyasi ittifakı yönetti. Sivil Koalisyon, Radikal Siviller Birliği ve PRO partilerinin oluşturduğu Cambiemos (Haydi Değiştirelim) adlı siyasi ittifakın 2015 genel seçimleri başkan adayı ve 4 çocuk babası.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.