Arjantin liderine soruşturma açan savcı ölü bulundu

Arjantin liderine soruşturma açan savcı ölü bulundu

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernández de Kirchner hakkında suç duyurusunda bulunan Savcı Alberto Nisman, dün evinde ölü bulundu.

Nisman’ın, evinin banyosunda kafasına tek kurşun sıkılmış olarak bulunduğu açıklandı. Nisman öldürülmeseydi dün meclise giderek devlet başkanı ve işbirliği yaptığını iddia ettiği bazı milletvekilleri, savcılar ve istihbarat birimiyle ilgi detaylı açıklama yapacaktı. Savcı Nisman, Kirchner ve Dışişleri Bakanı Hector Timerman’ı, 1994’te başkent Buenos Aires’te 85 kişinin öldüğü bir Yahudi merkezine yapılan saldırının arkasında İran’ın olduğu yönündeki delilleri örtbas etmekle suçlamıştı. Geçen hafta çarşamba günü konuyla ilgili 300 sayfalık bir rapor yayınlayan savcı, Devlet Başkanı Kirchner’in İran ile Arjantin arasında yapılacak ticaret anlaşmasını kolaylaştırmak için saldırıdaki İranlı şüphelileri temize çıkarmaya çalıştığını iddia etmişti. Nisman’ın elinde istihbarat birimleri ile İranlı bazı yetkililer arasında yapılan telefon konuşmalarının kayıtlarının bulunduğu belirtiliyordu. Muhalefet partisi milletvekillerinden Patricia Bullrich, savcının tehditler aldığını ve baş savcılıktan koruma istediğini açıkladı. Bullrich, bir savcının meclise açıklama yapmak üzereyken öldürülmesinin büyük bir olay olduğunu vurguladı.

Arjantin tarihinin en kanlı terör saldırısı olarak tarihe geçen 1994’teki olayda, bomba yüklü araçla saldırılan 7 katlı bina yerle bir olurken, 85 kişi ölmüş, 300 kişi de yaralanmıştı. Arjantinli savcılar 2007’de, İran’ı saldırıyı planlamak ve finanse etmekle, Şii Hizbullah örgütünü de eylemi gerçekleştirmekle suçlamıştı. İran ise suçlamaları reddediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.